ΑΡΘΡΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Μήνυμα από  νοσηλεύτρια Κλινικής που ανήκει σε μεγάλο όμιλο: (1/10/2020)

« Είναι δύσκολο να μην στεναχωριέμαι και να μην εκνευρίζομαι ταυτόχρονα, γιατί αναγκάστηκα να παραιτηθώ, ενώ την Κλινική την αγαπώ, διότι μεγάλωσα εκεί μέσα. Δεν ήμουν από τα άτομα που θα έκαναν εσκεμμένα λάθη για να απολυθούν. Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Οι υπεύθυνοι κάνουν παρατηρήσεις για τη διακόσμηση της κλινικής, δεν βλέπουν ότι μείναμε τρεις κι ο κούκος

Μήνυμα από εργαζόμενη-υπάλληλο γραφείου, κλινικής μεγάλου ομίλου. (10/10/2020) (Αναφέρεται στην πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει την αμοιβή των υπερωριών):

«Όλοι στους δρόμους!. Τέλος. Πάμε να γίνουμε χειρότερα από το 1960. Πώς έγινε και μαζεύτηκε τόσος κόσμος για την δίκη της Χρυσής Αυγής. Να γίνει ένας τέτοιος χαμός και για αυτό. Σε λίγο θα μας πληρώνουν κατευθείαν με ένα τενεκέ λάδι, αλεύρι κλπ»

Δικαιούμαστε άδεια αιμοδοσίας ;

Ναί. Σύμφωνα με το  άρθρο 68. ν.4554/2018 ορίζεται ότι κάθε εργαζόμενος που μετέχει σε ομαδική αιμοληψία ή σε αιμοληψία με δική του πρωτοβουλία, δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας μίας ημέρας, με πλήρεις αποδοχές, για την ημέρα της αιμοληψίας.
Εξαιρετικά και μόνο σε περιπτώσεις ταυτόχρονων αιτημάτων εργαζομένων, ο εργοδότης δύναται σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο, να προχωρήσει στη χορήγηση της εν λόγω άδειας το αργότερο μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημερών από την ημέρα τέλεσης της αιμοληψίας.
Ο εργαζόμενος δύναται να κάνει χρήση του δικαιώματος της ειδικής άδειας αιμοληψίας κατά το μέγιστο δύο (2) φορές ετησίως.

Σχόλιο:  Αρκετοί συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι διακιούμαστε τη σχετική άδεια, ενώ οι υπεύθυνοι των εταιρειών, σε πολλές περιπτώσεις δεν ενημερώνουν, ακόμα και όταν οι εταιρείες πραγματοποιούν ομαδικές  αιμοδοσίες.

Πως και μέχρι πότε καταβάλλεται  το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή Σύμβασης Εργασίας.

Για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή Σύμβασης Εργασίας οποιοδήποτε διάστημα από 15/3 ως 30/4, το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται υποχρεωτικά έως την 30η Ιουνίου 2020. Το Δώρο θα πρέπει να καταβληθεί εξολοκλήρου  από τους Εργοδότες, οι οποίοι στη συνέχεια, θα λάβουν από το κράτος την αποζημίωση για το μέρος του Δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα που έθεσαν τους εργαζόμενους τους, σε αναστολή σύμβασης.

Σχόλιο: Εάν υπάρχει εργοδότης που δεν έχει καταβάλλει ολόκληρο το Δώρο που δικαιούται ο εργαζόμενος, ως την 30η Ιούνη, είναι παράνομος. Κάθε τέτοια περίπτωση να καταγγελθεί στο Σωματείο μας.