Για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η ψεύτικη αύξηση.

Στους χώρους δουλειάς κυκλοφορεί τελευταία η εντύπωση ότι θα πάρουμε αύξηση, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Τί συμβαίνει όμως στην παραγματικότητα.

Με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, μειώνονται από 1/1/2021, οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Από τις 3 μονάδες το 1,20 αφορά μειώσεις εισφορών των εργαζομένων και το 1,80 των εργοδοτών. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι χρήματα που πηγαίνουν στην κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή σε συντάξεις και παροχές υγείας, στον ΟΑΕΔ για την στήριξη ανέργων, σε άλλους λογαριασμούς κοινωνικών πολιτικών.

Τι σημαίνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

  1. Οι μειώσεις στις εισφορές που εμφανίζονται από την Κυβέρνηση, ως «αυξήσεις μισθών» σημαίνουν μια απώλεια εσόδων στους τομείς που αναφέρθηκαν παραπάνω, η οποία θα καλυφθεί πάλι από τους μισθωτούς. Είτε με μειώσεις συντάξεων, είτε με περικοπή παροχών υγείας, είτε με μειωμένα επιδόματα ανεργίας, πάλι ο μισθωτός θα πληρώσει το κόστος. Άρα ΔΕΝ μιλάμε σε καμία περίπτωση για πραγματικές αυξήσεις.
  2.  Η ουσία της ρύθμισης είναι ότι οι εργοδότες μειώνουν όλο και περισσότερο την συμμετοχή τους στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτή είναι μια πάγια επιδίωξη, που υλοποιείται από τις Κυβερνήσεις και έχει στόχο την οριστική απαλλαγή των Εργοδοτών από την συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτό δηλαδή  που ονομάζεται μη-μισθολογικό κόστος.

Για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών παρουσιάζουμε τον παρακάτω πίνακα όπου φαίνεται πόσο θα επηρεαστούν  εργαζόμενοι και  εργοδότες από τον τελευταίο νόμο:

ΓΙΑ ΜΙΚΤΟ  ΜΙΣΘΟΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦ.ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΜΕΙΩΣΗ ασφ. Εισφοράς ΕΡΓΟΔΟΤΗ για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.
650 €10,57 €14,79 €
800 €13,07 €18,14 €
1.000 €16,29 €22,71 €
1.200 €19,57 €27,21 €
1.500 €24,43 €34,07 €

Επομένως, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, η νέα ρύθμιση ευνοεί τους Εργοδότες, ιδιαίτερα όσους απασχολούν πολλούς εργαζόμενους. . Οι μεγαλο-επιχειρηματίες θα έχουν ένα σημαντικό έσοδο σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης.

Αν η Κυβέρνηση θέλει να δώσει πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους,  ας νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων, την επαναφορά των επιδομάτων τριετίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού.