Για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Η ανακοίνωση που έχει δημοσιοποιήσει η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΣΝΙΕ) σχετικά με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου, θέτει με πολύ εύστοχο τρόπο τα ζητήματα που σχετίζονται με την τραγωδία. Η ανακοίνωση ΕΔΩ

Αναδεικνύονται τα εξής:

Ανθρωπιστική τραγωδία.

Πρώτα από όλα πρόκειται αναμφίβολα για ανθρωπιστική τραγωδία. Κανείς δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος όταν εκατοντάδες άνθρωποι, στοιβαγμένοι, πνίγονται αβοήθητοι. Τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία εντελώς αν-αντίστοιχη με τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Η σημασία της ανάδειξης των αίτιων.

 Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τον έλεγχο καθεστώτων με απώτερο σκοπό την ληστρική εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μια ευρύτερη περιοχή που επεκτείνεται σε δυο ηπείρους, Αφρική και Ασία, έχει κυριολεκτικά διαλύσει τους λαούς μιας σειράς χωρών. Πρέπει να είμαστε πολύ καχύποπτοι  στις επικλήσεις για «δημοκρατία» ή «ανθρώπινα δικαιώματα», όταν αυτές γίνονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους μηχανισμούς τους. Ο Ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο και κάθε δικαίωμα να αγωνίζεται για να μην μετέχει η χώρα μας άμεσα ή έμμεσα (ως ορμητήριο με τις βάσεις) σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η πολλαπλή αξιοποίηση μεταναστών και προσφύγων.

Μετανάστες και πρόσφυγες αξιοποιούνται για πολιτικές συμφωνίες ελέγχου χωρών. Είναι πολύ ενδεικτικό το παράδειγμα της απόφασης της Ε.Ε. που καταδικάζει της χώρες του Ευρωπαϊκού νότου να γίνουν χώροι εγκλωβισμού εκατομμυρίων μεταναστών. Από την άλλη μεριά δημιουργείται μια τεράστια δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού. Είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα που επιχειρηματίες του τουρισμού στην Ελλάδα ζητάνε από την Κυβέρνηση διμερείς συμφωνίες με χώρες της Ασίας για να εξασφαλίσουν φθηνά εργατικά χέρια, αντί να αυξήσουν τους μισθούς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων.