Νέα από άλλους Κλάδους.

Θανατηφόρο Εργατικό ατύχημα στην Άρτα, στη Βιομηχανία “ΗΠΕΙΡΟΣ”

Στις 6/6 ένας νέος άνθρωπος, εργαζόμενος  στη βιομηχανία «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ» ο Χρήστος Ζορμπάς, έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία την ώρα της δουλειάς. Στην Άρτα πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με κεντρικό σύνθημα «Kέρδη βουτηγμένα στο αίμα εργατών. Στο “Ήπειρος” σκοτώθηκε ο Χρήστος» και αίτημα«Να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου μας από την Επιθεώρηση και να μην “ξεχαστεί”, όπως άλλες φορές στο παρελθόν.» Σύμφωνα με καταγγελίες Σωματείων της περιοχής, η εργοδοσία της εταιρείας δεν δήλωσε το εργατικό ατύχημα για να μην γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ενώ αρνήθηκε σε συγγενείς του εργαζόμενου και σε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου να επισκεφτούν το χώρο του ατυχήματος και δεν έδωσε εξηγήσεις για τις συνθήκες εργασίας Το Σωματείο μας προσυπογράφει ψήφισμα.

Απεργία στο εργοστάσιο της TASTY

Στο εργοστάσιο της TASTY, που βρίσκεται στον Αγ.Στέφανο έγινε μία απόλυση την προηγούμενη Τρίτη 16/6. Αμέσως το επιχειρησιακό Σωματείο κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 17/6. Η Εργοδοσία έκανε ασφαλιστικά μέτρα για να κηρυχτεί παράνομη η απεργία. Το Σωματείο συνεχίζει με νέα Απεργία την Πέμπτη στις 18/6.

Συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ

Το Σάββατο 13/6 τα Σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ οργάνωσαν συλλαλητήριο στην Αθήνα με αίτημα να αποσυρθεί τροπολογία του Υπουργείου ανάπτυξης που οδηγεί την εταιρεία σε κλείσιμο. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν Σωματεία από την Αττική, από διάφορους χώρους.  Η ΛΑΡΚΟ είναι η 2η εταιρεία στον κόσμο σε εξόρυξη σιδηρονικέλιου, της πρώτης ύλης του ανοξείδωτου χάλυβα, που χρησιμοποιείται ευρύτατα. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, στο κράμα  σιδηρονικέλιου,  υπάρχει ποσότητα κοβάλτιου, που δεν αξιοποιείται καθόλου. Το κοβάλτιο είναι απαραίτητη πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών. Στην Ευρώπη παραγωγή κοβαλτίου γίνεται μόνο από την Φιλανδία και από τη Ρωσία. Αν αξιοποιηθεί το κοβάλτιο, θα επιφέρει κέρδη, με τις σημερινές τιμές, 70-100 εκατ. δολάρια ετησίως από εξαγωγές. Αυτά τα στοιχεία και πολύ περισσότερα αναφέρονται σε μελέτες, τα λένε και τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ. Κι όμως αυτή η εταιρεία οδηγείται σήμερα σε πτώχευση, με σκοπό να κλείσει ή να ιδιωτικοποιηθεί.