Νέες εστίες διασποράς στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η καταγραφή των κρουσμάτων

Μετά την διασπορά στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο Αύγουστο η Κυβέρνηση προχώρησε σε εξαγγελίες για ειδικά μέτρα προστασίας των μονάδων. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τότε διαψεύδει τους Κυβερνητικούς ισχυρισμούς για προστατευμένους  χώρους.

             Ποια είναι η εικόνα με τα κρούσματα στις Μ.Φ.Η.

ΜΗΝΑΣΠεριοχή που βρίσκεται η μονάδα με τα κρούσματαΑριθμός
κρουσμάτων
Σεπ/20ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΣ – ΑΘΗΝΑ49
Σεπ/20ΜΑΡΟΥΣΙ21
Οκτ/20ΣΕΡΡΕΣ19
Οκτ/20ΓΛΥΦΑΔΑ16
Οκτ/20ΚΑΡΔΙΤΣΑ6
Νοε/20ΚΑΒΑΛΑ30
Νοε/20ΝΙΚΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ6
Νοε/20ΠΟΛΙΧΝΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ17
Νοε/20ΣΕΡΡΕΣ13
Νοε/20ΙΩΑΝΝΙΝΑ55
Νοε/20ΠΕΙΡΑΙΑΣ20
Δεκ/20ΧΑΝΙΑ20
Δεκ/20ΛΑΜΙΑ50
Ιαν/21ΜΑΓΝΗΣΙΑ33
Ιαν/21ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ31
Ιαν/21ΜΑΡΟΥΣΙ40
*Ο αριθμός κρουσμάτων αφορά εργαζόμενους και τροφίμους των μονάδων.

Από τα  παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται ότι τα γηροκομεία μετατρέπονται εύκολα σε εστίες υπερμετάδοσης του COVID, με τραγικές συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις.

Το Σωματείο μας αναδεικνύει 2 παράγοντες ως βασικούς για την προστασία των χώρων.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Ένα  από τα κυριότερα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι είναι η έλλειψη προσωπικού. Η νομοθεσία που ισχύει για την σύνθεση προσωπικού είναι ανεπαρκέστατη, ενώ πολλές φορές ακόμα και αυτή η νομοθεσία παραβιάζεται. Σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προβλέψεις της νομοθεσίας, όπως η 11ωρη υποχρεωτική ανάπαυση, το 5ήμερο κ.ά. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στη μη τήρηση καθηκοντολογίων, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται σε εκτέλεση καθηκόντων άσχετων με το αντικείμενο της ειδικότητάς τους, όπως για παράδειγμα νοσηλεύτριες να επιφορτίζονται με εργασίες καθαριότητας.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Το κυριότερο μέσο πρόληψης, ο μοριακός έλεγχος (τεστ COVID). Από τον Αύγουστο του 2020  που έγιναν οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για το πόσο συχνά γίνονται οι έλεγχοι, αν γίνονται μοριακοί έλεγχοι που είναι οι  πιο αξιόπιστοι και κατά πόσο αυτοί οι έλεγχοι έχουν αποδώσει. Αν δηλαδή έχουν εντοπιστεί κρούσματα, έγκαιρα,  προτού γίνει διασπορά. Η υπέρ-μετάδοση  αποδεικνύει ότι  τα κρούσματα εντοπίζονται αφού έχει γίνει διασπορά στο χώρο.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι εργαζόμενοι, εκτός των δύσκολων συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν έρχονται συχνά αντιμέτωποι με την κατηγορία ότι μεταφέρουν τον κορωνοϊό. Η επίκληση της ατομικής ευθύνης είναι η εύκολη λύση που διαιωνίζει το πρόβλημα, ενοχοποιώντας τους εργαζόμενους.

         Για να προστατευτούν πραγματικά οι χώροι πρέπει :

1.Να συνδεθούν τα μέτρα προστασίας με τις συνθήκες εργασίας. Να υπάρχει επάρκεια σε προσωπικό και αυστηρή τήρηση καθηκοντολογιών. Οι έλεγχοι των αρμόδιων φορέων να μην προσπερνάνε τις συνθήκες εργασίας και τις αυθαιρεσίες των Διευθύνσεων.      

2. Να γίνονται συστηματικά μοριακοί έλεγχοι σε προσωπικό και τροφίμους ώστε να απομονώνονται έγκαιρα τα κρούσματα προτού γίνει διασπορά. 3. Σε περίπτωση διασποράς να δημοσιοποιείται, αν έχουν προηγηθεί  έλεγχοι των χώρων, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας καθώς και  τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.

Η ανακοίνωση εδώ