05/02/2019 Μύνημα από κλαδικό σωματείο

Κατώτατος Μισθός

Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης για την αύξηση του Κατώτατου Μισθού. Το Σωματείο μας με την ανακοίνωση που επισυνάπτεται, θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για το θέμα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αξιοποιεί  τον νόμο με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ορίζεται αποκλειστικά από το κράτος. Ενώ πριν από τα μνημόνια ο κατώτατος μισθός ήταν αποτέλεσμα της διαβούλευσης των εργοδοτικών φορέων με τις οργανώσεις ων εργαζομένων, τώρα το ύψος του μισθού αποφασίζεται αποκλειστικά από το υπουργείο εργασίας με κριτήριο ΟΧΙ τις ανάγκες του εργαζόμενου, αλλά τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων (έτσι ακριβώς ορίζεται στον νόμο 4093/2012). Με βάση αυτό τον νόμο ο κατώτατος των 751 ευρώ έπεσε σε μια μέρα στα 586 και 511 (για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών). Δηλαδή μείωση 32% και 22% αντίστοιχα.

Τι σημαίνει το παραπάνω:

Αν αύριο υποχωρήσει η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ή μειωθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων ο Υπουργός Εργασίας (εφαρμόζοντας τον νόμο) θα μειώσει και πάλι τον κατώτατο μισθό όσο «χρειαστεί», χωρίς φυσικά να ρωτήσει τους εργαζόμενους.

Την ανακοίνωση του Σωματείου θα μοιράσουμε αυτή την εβδομάδα στους εξής εργασιακούς χώρους:

  • Τρίτη 5/2/2019  στις 1μ.μ. στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού και στην Βιοκλινική Αθήνας.
  • Τετάρτη 6/2/2019 Στις 6:20  π.μ. στο Ιατρικό Κέντρο στο Μαρούσι. & στις 2 μ.μ. στο ΥΓΕΙΑ.
  • Παρασκευή 8/2/2019 στις 11 π.μ. στο ΙΑΣΩ.

Όποιος συνάδελφος μπορεί να μετέχει στις εξορμήσεις παρακαλούμε να ενημερώσει.

Προγραμματισμένη σύσκεψη Δ.Σ.

Την Πέμπτη 7/2 στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη Διοικητικού Συμβουλίου στα γραφεία του Σωματείου με θέμα τις εξελίξεις στους χώρους δουλειάς.  

Κοπή πίτας σωματείου

Την Παρασκευή 8/2 ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ. Επισυνάπτεται η πρόσκληση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (Πανόρμου 59, κοντά στη στάση του μετρό) με ώρα προσέλευσης 4:30 μ.μ..  

Αιμοδοσία του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ το Σάββατο 9/2 από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι οργανώνει αιμοδοσία στα γραφεία του  (Αγ. Φιλοθέης 5Β) από κλιμάκιο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρεται:

«Η ανάγκη για συγκέντρωση αίματος είναι μεγάλη, καθώς η ζήτηση πανελλαδικά αυξάνει. Η δυνατότητα κάλυψης έστω και μερικής είναι ανακούφιση για τον πάσχοντα και τους συγγενείς του».

 Όποιος συνάδελφος έχει την δυνατότητα να πάρει μέρος στην αιμοδοσία να επικοινωνήσει με το Σωματείο.