13/2/2019 ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Πρωτοχρονιάτικη πίτα

Με την συμμετοχή συναδέλφων από διάφορους χώρους δουλειάς πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Σωματείου μας για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Για τις εξελίξεις στο Ιατρικό Κέντρο

Πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε από την Διεύθυνση προσωπικού του ομίλου Ιατρικό Κέντρο, ότι οι υπηρεσίες σίτισης της κλινικής στο Μαρούσι, θα δοθούν σε εργολαβική εταιρεία, εξέλιξη που σημαίνει ότι άμεσα θα απολυθούν περίπου 50 συνάδελφοι. Αντιπροσωπεία από την Διοίκηση του Σωματείου μας πραγματοποίησε παρέμβαση στην Διεύθυνση Προσωπικού του ομίλου, όπου απαιτήσαμε να μην γίνει καμία απόλυση, να παραμείνουν οι θέσεις εργασίας όπως έχουν.

Αυτό που μας είπε η Διοίκηση του ομίλου είναι ότι οι υπηρεσίες σίτισης δίνονται σε εργολαβική εταιρεία για να μετατραπούν οι χώροι της κουζίνας σε χειρουργικές αίθουσες που θα καλύψουν την αύξηση του όγκου εργασίας. Η ουσία είναι ότι με την μέθοδο της «εργολαβικοποίησης» των υπηρεσιών οι κλινικάρχες μειώνουν το μισθολογικό κόστος. Αυτό τους ενδιαφέρει. Φτηναίνουν την εργασία. Τίποτα άλλο. 

Η κλινική ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ στο Μαρούσι εμφάνισε κύκλο εργασιών το  2017, 164.028.116 ευρώ (0,83% αύξηση σε σχέση με το 2016). Στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών είναι η μεγαλύτερη  κλινική με δεύτερη το «ΥΓΕΙΑ» το οποίο εμφανίζει κύκλο εργασιών  125.223.000 ευρώ.

Οι απολύσεις λοιπόν των συναδέλφων γίνονται τώρα στο όνομα της ανάπτυξης. Αυτό υποστηρίζουμε και θα παλέψουμε να τις αποτρέψουμε.  

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε εξόρμηση του Σωματείου στο Ιατρικό Κέντρο στο Μαρούσι (επισυνάπτεται η ανακοίνωση). Συναντηθήκαμε με αρκετούς εργαζόμενους της σίτισης όπου έγινε διεξοδική συζήτηση και εκφράστηκε από τους συναδέλφους η ικανοποίηση που το Σωματείο μας αγωνίζεται για την εξασφάλιση της δουλειάς τους.

Την Παρασκευή 15/2 στις 2μμ θα πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Ιατρικό Κέντρο στο Μαρούσι. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μαζική συμμετοχή – παρά τη δυσκολία της ώρας –  να τονώσουμε το ηθικό των συναδέλφων και να δημιουργήσουμε όρους για την αποτροπή των απολύσεων. Για αυτό είναι απαραίτητο όποιος μπορεί να έρθει.

Για τις άδειες των κλειστών τμημάτων

Τον Δεκέμβρη του 2018 δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 5489/τ.Β΄/2018, σύμφωνα με το οποίο διευρύνεται η ετήσια άδεια για τους εργαζόμενους κλειστών τμημάτων σε ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ. Τα ΝΠΔΔ είναι τα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ).   Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ΔΕΝ είναι οι Ιδιωτικές κλινικές αλλά οι επιχειρήσεις που έχουν κάποια  σχέση με το Δημόσιο (παράδειγμα αυτές οι κλινικές που επιδοτούνται με ένα ποσό από το Δημόσιο) . Επειδή έχει δημιουργηθεί μια σχετική σύγχυση ξεκαθαρίζουμε ότι  το συγκεκριμένο ΦΕΚ δεν αφορά όσους εργάζονται σε Ιδιωτικές κλινικές. Οι άδειες, τα ωράρια κλπ είναι θεσμικοί όροι που καθορίζονται από την Κλαδική Σύμβαση. Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας (ΟΣΝΙΕ) το 2012 είχε υπογράψει το «κόψιμο» αυτών των θεσμικών δικαιωμάτων. Οι ίδιοι συνδικαλιστές παραμένουν στην ηγεσία της Ομοσπονδίας και σήμερα. Αυτό εξηγεί γιατί η Ομοσπονδία αρνείται να διεκδικήσει την διεύρυνση των δικαιωμάτων μέσα από την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης. Γι’ αυτό παλεύουμε να αλλάξουμε τον συσχετισμό στην Ομοσπονδία. Το Σωματείο μας διεκδικεί σταθερά την επαναφορά των ειδικών αδειών για τους εργαζόμενους στις Ιδιωτικές Κλινικές.