14.5.2020

1.     Από τη Νομοθεσία.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου  δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να παρατείνουν την αναστολή σύμβασης εργασίας, για εργαζόμενους που την εφαρμόζουν, ως 31 Μαΐου. Ήδη έχει ανακοινωθεί σε συναδέλφους η παράταση. Έτσι όσοι  συνάδελφοι  βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης θα αμειφθούν για τον Μάιο με 533 ευρώ. Καταλαβαίνουμε ότι εκείνο που έγινε, είναι να απαλλαχτεί η εργοδοσία από μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους, από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Στον κλάδο μας αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε από τα Διαγνωστικά Κέντρα.  Πρέπει να συνυπολογίσουμε επίσης το εξής. Η δυνατότητα των εργοδοτών να εφαρμόσουν εκ-περιτροπής εργασία παραμένει σε ισχύ μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.  Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω δημιουργεί προϋποθέσεις για μειώσεις μισθών και συνολικότερη αντεργατική επίθεση.

2.     Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.

α) ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ.  Εδώ και ενάμιση χρόνο η κλινική του Πειραιά, που ανήκει στον όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, υπολειτουργεί. Σήμερα φαίνεται πιο ξεκάθαρα ότι υπάρχει  ενδεχόμενο η κλινική να κλείσει οριστικά. Την Τρίτη 12/5 πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζομένων. Στη συνέλευση, που ήταν μαζική, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πάρουν πρωτοβουλίες και να διεκδικήσουν την συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής. Το Σωματείο μας στηρίζει το αίτημα των συναδέλφων. <επισυνάπτεται η ανακοίνωση με την απόφαση της Συνέλευσης  που ήδη έχει σταλεί στη Διοίκηση του ομίλου>http://www.seiya.gr/wp-content/uploads/2020/05/2020_05_12-%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%A0%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%AC_%CE%99.-.pdf

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ… συνέχεια.

Όπως έχουμε αναφέρει μετά την κινητοποίηση του Σωματείου μας, στον όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, έχουν παρθεί ορισμένα μέτρα προστασίας, που οφείλονται (χωρίς καμία υπερβολή) στη δράση του Σωματείου και κυρίως στους εργαζόμενους που απευθύνθηκαν στο Σωματείο.   Σήμερα, μέσω της επίσημης  σελίδας της Βιοιατρικής ο όμιλος «καμαρώνει» για τα μέτρα προστασίας. Φυσικά δεν περιμένουμε από την Εργοδοσία να παραδεχτεί ότι αναγκάστηκε κάτω από πίεση να πάρει μέτρα. Είναι αναμενόμενο να τα παρουσιάζει ως δική της πρόνοια. Το γεγονός είναι ότι πριν την κινητοποίηση και τις καταγγελίες του Σωματείου υπήρξαν περισσότεροι από 15 εργαζόμενοι που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, στο χώρο επεξεργασίας των δειγμάτων. Δεν ξεχνάμε επίσης  ότι όταν εκδηλώθηκε η επιδημία οι εκπρόσωποι της εταιρείας, υποχρέωναν εργαζόμενους των γραμματειών να μην φοράνε μάσκα, για αισθητικούς λόγους (να μην τρομάζουν οι πελάτες). Ούτε λόγος φυσικά  για προστατευτικά τζάμια. Σήμερα στη σελίδα της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ αναφέρεται:

 «Έχουμε τοποθετήσει ειδικά προστατευτικά plexiglass σε όλες τις γραμματείες»

         β) ΙΑΣΩ: Από το καλοκαίρι του 2019, είχαμε αναδείξει το ζήτημα της ακαταλληλότητας του χώρου των εργαστηρίων του ΙΑΣΩ (στο 3ο υπόγειο, χωρίς φυσικό φωτισμό και εξαερισμό, χαμηλοτάβανο).    Σήμερα στον ίδιο χώρο γίνεται επεξεργασία δειγμάτων covid19, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση .  Το αίτημα για μετακίνηση για κατάλληλο χώρο γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό.

Για όλα τα παραπάνω και για τις εξελίξεις στους χώρους δουλειάς, θα γίνει σύσκεψη ΔΣ την Πέμπτη 14/5 στα γραφεία του Σωματείου.