16/12/2019 Μήνυμα από κλαδικό σωματείο

Για την Κλαδική Σύμβαση

Οι εργοδότες του κλάδου μας, προτείνουν Κλαδική σύμβαση, με αύξηση στους βασικούς μισθούς 1% ως 3%. Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μηδαμινή αύξηση που δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα του εργαζόμενου. Ο σκοπός είναι να  παγιωθούν για τα επόμενα χρόνια, οι ιδιαίτερα χαμηλοί μισθοί που ισχύουν σήμερα. Το Σωματείο μας θα διακινήσει την ανακοίνωση (επισυνάπτεται), με στόχο να πιέσουμε για Κλαδική Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις. 

Τις ερχόμενες μέρες προγραμματίζουμε εξορμήσεις στα νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ για την Τρίτη 17/12 στις 2:30 μ.μ. και την Τετάρτη στις 6:30 το πρωί στο ΕΡ.ΝΤΥΝΑΝ.  Όποιος συνάδελφος μπορεί να επικοινωνήσει μέσω email ή τηλεφωνικά. 

Για τον Προϋπολογισμό

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έγινε στις 12/12, το Σωματείο μας μετέχει στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τον προϋπολογισμό, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Ο προϋπολογισμός συνεχίζει την πολιτική των μνημονίων, παρά την κατ΄όνομα έξοδο από αυτά. Το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει  υψηλό. Το πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή η διαφορά εσόδων-εξόδων του κράτους προέρχεται από την υψηλή φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και από τη μείωση των δαπανών του κράτους για κοινωνικές δομές

Παραδείγματα: Η μείωση των δαπανών για την Υγεία (δημ. νοσοκομεία) ανέρχεται στα 182 εκ.ευρώ. Από το 2013 οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,575 δισ. ευρώ (-28,5%).  Στις Δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση κατά 4 εκ.ευρώ. Από 136 εκατ. ευρώ το 2019, το 2020 οι δαπάνες προϋπολογίζονται σε 132 εκατ. ευρώ (-2,9%) . 

Από την άλλη μεριά η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων φτάνει στα 615 εκ.ευρώ, ενώ 123 εκ.ευρώ είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Οι επιδοτήσεις στους μεγάλους ομίλους παραμένουν υψηλές. Μόνο στους ακτοπλόους εφοπλιστές προϋπολογίζεται επιδότηση  120 εκ.ευρώ για το 2020. 

Το  συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει την Τετάρτη 18/12, στις 6.30 μ.μ, στα Προπύλαια (προσυγκέντρωση στις 6μ.μ στην πλατεία Κάνιγγος).