17/11/2019 Μήνυμα από κλαδικό σωματείο

Παρεμβάσεις του Σωματείου

Την προηγούμενη Πέμπτη (14/11), από το Σωματείο μας, έγιναν δύο παρεμβάσεις:

  1. Στη Διοίκηση του ομίλου EUROMEDICA, όπου ζητήσαμε την καταβολή των δεδουλευμένων και την αποκατάσταση της κανονικής ροής μισθοδοσίας. Στον όμιλο EUROMEDICA, από το προηγούμενο καλοκαίρι, έχει γίνει αλλαγή στο Ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το πρώτο λόγο έχει πλέον ο πολυεθνικός  όμιλος FARALLON που εξαγόρασε μεγάλο μέρος των δανείων της EUROMEDICA και έχει ουσιαστικά αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας. Η επενδυτική αυτή κίνηση δείχνει, ότι ακόμα και η υπερ-χρεωμένη EUROMEDICA, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες κερδοφορίας στους επενδυτές, όπως άλλωστε και ολόκληρος ο Κλάδος της Ιδιωτικής Υγείας. Η εξαγορά δεν άλλαξε κάτι δραστικά στην πολιτική της καθυστέρησης καταβολής των μισθών. Στους εργαζόμενους, σε πανελλαδικό επίπεδο, οφείλονται από 3 ως 9 μισθοί.
    Στην συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τη νέα Διοίκηση της EUROMEDICA, αποσπάσαμε δέσμευση για άμεση καταβολή ενός μισθού στην κλινική ΑΘΗΝΑΙΟΝ, καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους (πέρυσι το δώρο δεν είχε καταβληθεί), αποκατάσταση κανονικής ροής μισθοδοσίας από τον Ιανουάριο του 2020 και εξασφάλιση ότι δεν θα γίνει «κούρεμα» των οφειλών. Φυσικά οι δεσμεύσεις αυτές δεν λύνουν άμεσα το πρόβλημα, ούτε εφησυχάζουν κανέναν. Σε συνεννόηση με τους συναδέλφους της EUROMEDICA, θα αποφασίσουμε για τις επόμενες κινήσεις. Επίσης για το ίδιο θέμα συντονίζουμε τις πρωτοβουλίες μας, με το Κλαδικό Σωματείο Βορείου Ελλάδας.
  2. Στην Διεύθυνση της Βιοκλινικής Αθήνας, όπου ζητήσαμε τον ορισμό Προσωπικού Ασφάλειας και θέσαμε συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην Βιοκλινική. (επισυνάπτεται η επιστολή προς τη Διεύθυνση). 

Για την Κλαδική Σύμβαση και τις παραιτήσεις

Με αφορμή τις πολλές παραιτήσεις συναδέλφων, το Σωματείο επαναφέρει τα αιτήματα για υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης.
Ο κλάδος της Υγείας, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο, το πόσο προνομιακό τομέα κερδοφορίας και επενδύσεων αποτελεί για τους επιχειρηματίες. Μόνο στην Αθήνα, ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά και ειδικότερα σε φτωχές συνοικίες, μεγάλα, πολυτελή διαγνωστικά κέντρα, έτοιμα να μπουν στο παιχνίδι της ιδιωτικοποιημένης παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο χώρος παρουσιάζει πολύ μεγάλη κινητικότητα, αγοραπωλησίες εταιρειών, δημιουργία μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων (βλ. όμιλο Υγεία), επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και νέες μονάδες, αύξηση του όγκου εργασίας. 
Παρά την υψηλή κερδοφορία, βασική επιδίωξη της εργοδοσίας, παραμένει η διατήρηση του πολύ χαμηλού επιπέδου των μισθών και συνολικά του κόστους εργασίας. Υπολογίζεται πως από το 2011, η μείωση των αποδοχών στην ιδιωτική υγεία προσέγγισε το 40%.

Για να κρατήσει χαμηλά, η εργοδοσία, τους μισθούς:
>>> Υπόσχεται αυξήσεις για το μέλλον, ζητώντας υπομονή και κατανόηση στο παρόν.
>>> Προφασίζεται μειωμένα έσοδα, λόγω αυξημένης φορολογίας και επιστροφής προς τον ΕΟΠΥΥ μέσω των rebate και clawback. Πιέζει το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ, μονομερώς με lock-out και φορτώνει τους εργαζόμενους της με υποχρεωτικές άδειες. [Εδώ αξίζει να αναλογιστούμε και το ρόλο που παίζει και ο ΕΟΠΥΥ σε αυτό το παιχνίδι: δημιουργήθηκε για να ελέγξει τις υπέρογκες δαπάνες στην υγεία, αγοράζει φθηνές υπηρεσίες υγείας από ιδιώτες παρόχους, μα στην πραγματικότητα, αυτό που επιτυγχάνει είναι να τις απαξιώνει. Και αποδέχτης αυτής της απαξίωσης, είναι ο επαγγελματίας που εργάζεται στο χώρο της Υγείας και κατ’επέκταση και ο ασθενής].
>>> Δίνει επιλεκτικά σε εργαζόμενους φιλοδωρήματα (χαρτζιλίκια) από 30 ως 50 ευρώ, ακόμα και κουπόνια για αγορές στα super-market. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσο θα ήταν ο μέσος μισθός, αν ίσχυε μόνο το επίδομα τριετίας (10% για κάθε τριετία) για να αντιληφθεί ότι οι παροχές που δίνονται, αποσπασματικά και ατομικά, είναι «στάχτη στα μάτια».
>>> Προσπαθεί να διασπάσει, με διάφορους τρόπους, τους εργαζόμενους, να καλλιεργήσει τον ανταγωνισμό και τον ατομισμό. Να αποδεχτούμε ότι τα δικαιώματα και οι καλές συνθήκες εργασίας είναι μόνο για λίγους.
(Επισυνάπεται ειδική ανακοίνωση για τις παραιτήσεις και η πρόταση του Σωματείου για την Σύμβαση).

Έξορμήσεις

α) Τρίτη 19/11. 6:30 π.μ. σε ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ. Στη συνέχεια περιοδεία σε κλινικές στην περιοχή του κέντρου (ΑΤΤΙΚΟ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ, κ.α.).
β) Τετάρτη 20/11 6:30 π.μ. στο ΝΤΥΝΑΝ.
γ) Πέμπτη 21/11 στις 2:30 μ.μ. στο ΩΝΑΣΕΙΟ.
δ) Παρασκευή 22/11. Στις 6:30 π.μ. στο Ιατρικό Κέντρο στο Μαρούσι και 1μ.μ. στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ.

Όποιος συνάδελφος μπορεί να πάρει μέρος να ενημερώσει.

 Αιμοδοσία του ΠΑΜΕ

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή 24/11 θα γίνει αιμοδοσία από το ΠΑΜΕ. Όποιος μπορεί να πάρει μέρος να ενημερώσει.

Το Σωματείο μας κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο για την εξέγερση του 1973.