24/03/20 Ενημέρωση από κλαδικό σωματείο (COVID-19)

Συνάδελφοι, παραθέτουμε παρακάτω μερικές χρήσιμες διευθύνσεις και κείμενα σχετικά με την COVID-19 καθώς και οδηγίες για επαγγελματίες υγείας από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (ΠΟΥ/WHO) και το Κέντρο ελέγχου ασθενειών και την πρόληψη (CDC).

Ενόσω, το μεγάλο βάρος της ανίχνευσης, νοσηλείας και θεραπείας σηκώνουν οι δομές του ΕΣΥ, οφειλουμε να έχουμε στο νου μας πως -αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας- μπορεί να κληθεί και ο ιδιωτικός τομέας να παίξει κάποιο (μεγαλύτερο) ρόλο σε πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο επίπεδο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέρος των νοσούντων και, πλέον, των θυμάτων του ιού είναι και επαγγελματίες υγείας ή επαγγελματίες εντός μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ήδη, δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, περιγράφουν αντίστοιχες καταστάσεις εκτός και εντός Ελλάδας, εντοπίζοντας τις αιτίες όχι μόνον στον ιό, αλλά και:

>> στην άγνοια και ελλειπή εξειδίκευση του προσωπικού
>> στις ελλείψεις εξοπλισμού ασφαλείας και μέτρων προστασίας
>> στις ελλείψεις προσωπικού
>>> στο στρες, την ένταση που συσσωρεύεται στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, ύστερα από παρατεταμένη υπερεργασία, συνεχόμενες ημέρες, με ελάχιστη ή μηδενική δυνατότητα ξεκούρασης. Αποτέλεσμα αυτού δε, είναι τα αυξανόμενα σημάδια κόπωσης καθώς και οι εμφανιζόμενες εκπτώσεις ως προς το πρωτόκολλο μέτρων προστασίας.. δηλαδή εμφανίζεται δυσκολία διατήρησης της απαραίτητης εγρήγορσης προστασίας (των επαγγελματιών) για τους εαυτούς τους, ώστε να παραμένουν υγιείς για να συνεχίσουν να εργάζονται.

Kόμβος πληροφοριών και οδηγιών προς τους εργαζόμενους/επαγγελματίες υγείας:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/index.html

Τέλος, στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να ενημερωθείτε για τις συνιστώμενες οδηγίες και μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας, οι οποίες πρόκειται ή μπορεί να υποδεχθούν φορείς του ιού. Οι οδηγίες απευθύνονται προς τις διευθύνσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων (και διαγνωστικών κέντρων) καθώς και προς τους εργαζόμενους, νοσούντες ή μη.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/guidance-business-response.html

************************************

Κεντρική σελίδα πληροφοριών για τον Κορονοϊό, το τρόπο διασποράς, τα συμπτώματα και οδηγίες προς πιθανώς νοσούντες:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/index.html

************************************

Κεντρική σελίδα του Π.Ο.Υ. με τις τελευταίες ενημερώσεις για την εξέλιξη της νόσου:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019