5.10.2020 Για τα κρούσματα στα Γηροκομεία: Κυβέρνηση και Διευθύνσεις μονάδων ενοχοποιούν τους εργαζόμενους για να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Το Κλαδικό Σωματείο είχε καταγγείλει έγκαιρα τα μέτρα της Κυβέρνησης για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ως ανεπαρκή, επικοινωνιακού χαρακτήρα και ως προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους να επιρριφθεί  η ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους, στην περίπτωση που θα παρουσιαστούν κρούσματα στις Δομές. Τα τελευταία κρούσματα στις ΜΦΗ επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό. Πιο συγκεκριμένα:   

  • Οι έλεγχοι με τα διαγνωστικά τεστ επιβλήθηκαν υποχρεωτικά, μόνο για τους εργαζόμενους που επέστρεψαν από την καλοκαιρινή άδεια.
  • Δεν υπάρχει σχέδιο για τακτικούς και δωρεάν ελέγχους στο προσωπικό, των μονάδων. 
  • Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τις συνθήκες εργασίας.  Οι συνεχόμενες βάρδιες χωρίς ρεπό, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η έλλειψη ή η παραβίαση καθηκοντολογίου είναι παράγοντες αύξησης του κινδύνου.
  • Δεν υπάρχει καμία αναφορά του Υπουργείου για τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στις Δομές. Πουθενά δεν επιρρίπτονται   ευθύνες σε Διευθύνσεις επιχειρήσεων για τα ελλιπή μέτρα προστασίας. Αντίθετα με μεγάλη ευκολία στοχοποιούνται εργαζόμενοι.

Για το Σωματείο μας, η ασφάλεια των ηλικιωμένων στα γηροκομεία, των ασθενών, των επισκεπτών, σε όλες τις μονάδες ιδιωτικής υγείας εξαρτάται άμεσα  από τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Η Κυβέρνηση  πρέπει να επιβάλλει με αυστηρότητα, κατάλληλες  συνθήκες εργασίας στις ΜΦΗ , να σταματήσει η απλήρωτη εργασία, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να σταματήσει να κυριαρχεί η λογική της αποφυγής του κόστους, όπως γίνεται σήμερα στις επιχειρήσεις  Ιδιωτικής Υγείας. 

Απαιτούμε τον σχεδιασμένο, περιοδικό έλεγχο με τεστ-COVID, για όλο το προσωπικό των μονάδων.

Να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ κάθε προσπάθεια ενοχοποίησης των εργαζομένων. Ανακοίνωση