28/01/19: ενημέρωση δράσεων σωματείου και εξελίξεων στον κλάδο

  1.  Για την EUROMEDICA. Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Σωματείου μας πραγματοποίησε την Δευτέρα 21/1  παρέμβαση στην Διεύθυνση της κλινικής ΑΘΗΝΑΙΟΝ για την μη-καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Η  εκπρόσωπος της εταιρείας, μας ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας είναι οι εργαζόμενοι (!!!!!!). (Τί άλλο θα ακούσουμε).  Επαναλήφθηκαν οι γνωστές και χρόνιες δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ και οι αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον. Οι παρεμβάσεις του Σωματείου  υπενθυμίζουν στην εργοδοσία ότι το Σωματείο μας δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τον αγώνα για την οριστική επίλυση του προβλήματος όχι μόνο του δώρου Χριστουγέννων αλλά και γενικά της καταβολής των δεδουλευμένων. Την Πέμπτη 24/1 ακολούθησε συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας στην οποία ο εκπρόσωπος της EUROMEDICA δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξόφληση του Δώρου Χριστουγέννων. Η επιθεωρήτρια εργασίας, ενημέρωσε την επιχείρηση «να καταβάλλει άμεσα το επίδομα για να μην έχει Διοικητικές και ποινικές συνέπειες».                     Θυμίζουμε ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών στην EUROMEDICA (που κατά-περιόδους έχουν φτάσει  και τους 10 μήνες)  είναι μία κατάσταση που έχει ξεκινήσει από το 2010. Μετράμε δηλαδή περίπου μια δεκαετία. Σε όλα αυτά τα χρόνια καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία επίλυσης του ζητήματος δεν έχει παρθεί από το υπουργείο εργασίας. Η EUROMEDICA εξακολουθεί να ανανεώνει τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, να επενδύει σε νέες μονάδες (π.χ. Κέντρο Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ -2015), να ανανεώνει τις άδειες λειτουργίας και γενικά να συνδιαλέγεται ανενόχλητα με το Δημόσιο. Το Σωματείο μας θα δραστηριοποιηθεί το επόμενο διάστημα  και προς το Υπουργείο Εργασίας. 

Τέλος, εκδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα αγωγή συναδέλφου για την ακύρωση απόλυσης από τον όμιλο. Στο Δικαστήριο αποδείχτηκε ο εκδικητικός χαρακτήρας της απόλυσης και διαφάνηκε σοβαρή πιθανότητα ακύρωσης της. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται σε 2 περίπου μήνες.

2.  Για την ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.  Στην Βιοκλινική Πειραιά, που ανήκει στον όμιλο της Βιοιατρικής ανακοινώθηκε από την Διεύθυνση του ομίλου, η πρόθεση να κλείσει το  τμήμα των χειρουργείων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.  Η απόφαση αυτή ενίσχυσε  το κλίμα αβεβαιότητας που υπήρχε ήδη στους εργαζόμενους, σε συνδυασμό με την ασάφεια που κυριαρχεί για το μέλλον της κλινικής. Το Σωματείο μας σε συνάντηση με την Διεύθυνση Προσωπικού ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβρη αλλά και σε νέα συνάντηση την Παρασκευή 25/1 απαίτησε τα εξής: 

  • Την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με τα ισχύοντα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα. 
  • Να μην γίνει καμία απολύτως μετακίνηση εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση κάθε μετακίνηση εργαζόμενου να γίνεται οπωσδήποτε με την σύμφωνη γνώμη του ίδιου. Η διαφωνία εργαζόμενου για τυχόν μετακίνηση του να μην έχει απολύτως καμία συνέπεια στην συνέχεια της εργασίας του. 
  • Για μετακινήσεις σε άλλες μονάδες να ληφθούν υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ο τόπος κατοικίας και το αντικείμενο εργασίας.
  • Να φροντίσει η εταιρεία να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους εργαζόμενους που θα μετακινηθούν, να μην υπάρχει ούτε υπόνοια ότι θα γίνει νέα «επιλογή» στις μονάδες που θα εργαστούν. (αυτό που οι μεγαλο- διευθυντές λένε «ξεσκαρτάρισμα»)   
  • Ζητήσαμε να πάρουμε συγκεκριμένη απάντηση για τον σχεδιασμό, όσον αφορά το μέλλον της κλινικής. Πόσοι εργαζόμενοι πρέπει να μετακινηθούν, τι μορφή θα έχει από εδώ και στο εξής η κλινική κλπ

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για το πώς θα λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον η κλινική. Η επίσημη θέση της Διοίκησης είναι   «βλέποντας και κάνοντας», «όλα είναι ρευστά».  Εκείνο που διατυπώθηκε είναι η πρόθεση να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας με τους όρους που ζητήσαμε.  (η πρόθεση φυσικά δεν είναι δέσμευση)

Οι μέχρι τώρα χειρισμοί της εταιρείας, η πείρα που έχουμε, μας κρατάνε σε επιφυλακή. Παράδειγμα: Αντί η Διεύθυνση να ενημερώσει όλο το προσωπικό και  τους εκπροσώπους τους (δηλαδή το Σωματείο) για τις ενέργειες της, προχώρησε αρχικά σε αποσπασματικές μετακινήσεις εργαζομένων προς την Βιοκλινική Αθήνας, ενημέρωσε στην συνέχεια επιλεκτικά κάποιους συναδέλφους για την αναστολή λειτουργίας των χειρουργείων, ενώ δεν αναφέρεται λέξη για το τι πρόκειται να  γίνει τελικά με την λειτουργία της κλινικής. (επισυνάπτεται η ανακοίνωση του Σωματείου που μοιράστηκε στους συναδέλφους στην Βιοκλινική Πειραιά.)

3. ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ. Οι εκλογές στο επιχειρησιακό Σωματείο του νοσοκομείου ΕΡ.ΝΤΥΝΑΝ, θα πραγματοποιηθούν το διάστημα  28 ως 30 /1.