Για την Απεργία στις 16 Μαρτίου

Για την τραγωδία στα Τέμπη, η ΓΣΕΕ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Απόφαση συμμετοχής στην Απεργία έχουν πάρει μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικής Υγείας. [Ανακοίνωση ΕΔΩ]

Το Σωματείο μας μετέχει στην Απεργία και στην συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Η θέση του Σωματείου μας είναι ότι για να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα από τις κινητοποιήσεις θα πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα όλα τα ζητήματα ασφάλειας που έχουν θέσει τα Σωματεία των σιδηροδρομικών (όχι τώρα αλλά εδώ και χρόνια).

Το ζήτημα που πρέπει να αναδειχθεί, είναι ότι η πολιτική υποβάθμισης, τεμαχισμού και τελικά παράδοσης σε ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους (και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό κρατικό έλεγχο) μιας σειράς υπηρεσιών, μετατρέπει  Δημόσια αγαθά όπως οι συγκοινωνίες, σε «ευκαιρίες» για κέρδη.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών αποτυπώνεται  στα εργασιακά δικαιώματα, στους μισθούς ακόμα και στην ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών.

Τα αιτήματα της Απεργίας  είναι:

  1. Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.
  2. Δημόσιες, σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.
  3. Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.
  4. Συνευθύνη του  Κράτους και της Εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
  5. Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.
  6. Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.
  7. Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.
  8. Άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας.