Ανοιχτή επιστολή των Προέδρων των Σωματείων του Κλάδου για το αίτημα υπογραφής Κλαδικής Σύμβασης στις κλινικές.

Η επιτακτική ανάγκη σύναψης Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στις Κλινικές τονίζεται σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν Πρόεδροι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Κλάδου.

[Η ανοιχτή επιστολή ΕΔΩ]

Η επιστολή είναι το αποτέλεσμα σύσκεψης των Προέδρων των Σωματείων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ο.Σ.Ν.Ι.Ε. την Παρασκευή 31 Μαρτίου.

Για τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σε εργαζόμενους Κλινικών

Το τελευταίο διάστημα ανακοινώθηκαν αυξήσεις σε κλινικές ιδιαίτερα των μεγάλων ομίλων (όμιλος ΥΓΕΙΑ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ κ.α.)  με οριζόντιο τρόπο (δηλαδή σε  κατηγορίες εργαζομένων και όχι ατομικά).

Αυτή είναι μια εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πίεση που ασκήθηκε από το συνδικαλιστικό κίνημα στον Κλάδο αναδεικνύοντας την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης των αμοιβών για όλες τις ειδικότητες.   

Η τακτική του καθορισμού των αμοιβών με ατομικές συμφωνίες αποδείχτηκε ότι απέτυχε.  Είναι τακτική που οδήγησε σε αδικίες και ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους, ενώ ενίσχυσε τελικά το κύμα παραιτήσεων.

Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Η Υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης σημαίνει – όπως τονίζεται στην ανοιχτή επιστολή των Προέδρων – την  αναγνώριση με υλικούς όρους (όχι στα λόγια), των χαρακτηριστικών των εργαζομένων που αξιοποιούνται για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Δηλαδή της εμπειρίας, των γνώσεων, της ειδίκευσης των εργαζομένων.

Αντίθετα η μακροχρόνια έλλειψη Συμβάσεων οδήγησε συνολικά σε απαξίωση της εργασίας.

Μεγάλη σημασία η ενότητα του Κλάδου

Η σύσκεψη των Προέδρων και η ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε είναι ένα ακόμα στιγμιότυπο που αποδεικνύει ότι ο Κλάδος (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των Σωματείων) προχωράει ενωμένα και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την υπόθεση της Σύμβασης.

Το Κλαδικό Σωματείο Αθήνας μετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.