Ευγενίδειο Θεραπευτήριο: Η διπλή μείωση στους μισθούς. Συνάντηση της Ομοσπονδίας με τη Διεύθυνση του Ιδρύματος.

Το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο είναι μια κλινική που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ). Ο εργοδότης είναι το Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζει το Πανεπιστήμιο. Η νομική μορφή είναι ΝΠΙΔ, δηλαδή Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου. Ως ιδιωτική εταιρεία εφαρμόζονται για τους εργαζόμενους, όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι το 2012 εφαρμόστηκαν οι μισθολογικές μειώσεις που είχαμε στις Ιδιωτικές Κλινικές.

Παρόλο αυτά το 2016, ο εργοδότης, δηλαδή το Πανεπιστήμιο, προχώρησε μονομερώς σε νέες μειώσεις ως 20%. Οι μειώσεις γίνανε με το σκεπτικό ότι το Ευγενίδειο, επειδή ανήκει στο Πανεπιστήμιο έχει γενικά Δημόσιο χαρακτήρα, άρα πρέπει οι εργαζόμενοι να υποστούν τις μειώσεις των Δημοσίων υπαλλήλων, παρόλο που λειτουργεί ως Ιδιωτική επιχείρηση.

Το επιχειρησιακό Σωματείο προσέφυγε στο Δικαστήριο το οποίο με την απόφαση που πήρε νομιμοποίησε τις μειώσεις. Η υπόθεση έχει φτάσει στον Άρειο Πάγο όπου αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι συνάδελφοι στο Ευγενίδειο έχουν υποστεί 2 μειώσεις μισθών. Την μία φορά ως Ιδιωτικοί υπάλληλοι και την άλλη φορά ως Δημόσιοι υπάλληλοι.

Κατά τα λοιπά η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν στην Ιδιωτική Υγεία. Παραιτήσεις, χαμηλοί μισθοί κλπ. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν σε συνάντηση της Διεύθυνσης του Ιδρύματος με αντιπροσωπεία την Ομοσπονδίας του Κλάδου. Η ΟΣΝΙΕ έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση ΕΔΩ