12 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.

Η 12η  Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 1965 ως παγκόσμια μέρα νοσηλευτών. Είναι μια μέρα που  τιμάται η αξία και τονίζεται η σημασία της νοσηλευτικής υπηρεσίας στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. [η ανακοίνωση σε μορφή αρχείου]

Στην σημερινή εποχή η εξέλιξη της επιστήμης έχει  κάνει πολύ πιο σύνθετη την εργασία των Νοσηλευτών από το μακρινό 1965.

Η ειδικότητα των Νοσηλευτών έχει αποκτήσει μεγάλη επιστημονική βάση, έχει συνδεθεί με την τεχνολογική εξέλιξη, απαιτεί μεγαλύτερη τεχνογνωσία γεγονός που αποτυπώνεται στην δημιουργία νέων ειδικεύσεων. Η ειδικότητα των Νοσηλευτών   είναι σε τελική ανάλυση πολύ πιο καθοριστική στην παροχή Υπηρεσιών Υγείας από ότι ήταν στο παρελθόν, χωρίς όλα αυτά να σημαίνουν ότι έχει χάσει τον ανθρωπιστικό της ρόλο

Όλα όμως τα παραπάνω – που είναι γενικά αποδεκτά- έρχονται σε αντίφαση με την σημερινή πραγματικότητα των συνθηκών εργασίας και των μισθολογικών απολαβών.

Πρόσφατα ο Εργοδοτικός φορέας των μεγάλων Κλινικών πρότεινε την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας για τις Ιδιωτικές Κλινικές με μοναδικό όρο έναν μισθό για όλους στα όρια του κατώτατου, χωρίς επιδόματα.

Αυτή η πρόταση ακριβώς αρνείται την σημασία των ειδικοτήτων, αρνείται την καθοριστική σημασία των γνώσεων, της ειδίκευσης, της εμπειρίας στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως ανειδίκευτους.

Το Σωματείο μας τιμάει την αξία των ειδικοτήτων με τον καθημερινό αγώνα για βελτίωση των μισθολογικών και μη συνθηκών εργασίας ώστε να αντιστοιχηθούν στο ουσιαστικό έργο που παράγεται στον Κλάδο μας.