Νομοσχέδιο για το Ε.Σ.Υ.: Κατεδαφίζεται ο Δημόσιος χαρακτήρας.

Ο πυρήνας της λειτουργίας του Ε.Σ.Υ. κατεδαφίζεται.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου από τη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς του Δημοσίου να ιδιωτεύουν. Αυτή είναι η βασική πλευρά του νομοσχεδίου.

Τί σημαίνει αυτή η εξέλιξη. Κάθε ασθενής που δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Δημόσιο νοσοκομείο θα πηγαίνει σε Ιδιωτική Κλινική, μαζί με τον γιατρό του. Έτσι ο γιατρός του Ε.Σ.Υ. μετατρέπεται κατά κάποιο τρόπο σε «προμηθευτή» πελατείας του ιδιωτικού τομέα.

Η Πανδημία ήταν ευκαιρία να ενισχυθεί αποτελεσματικά το Ε.Σ.Υ.

Το Σωματείο μας επανειλημμένα έχει αναφέρει (π.χ. ανακοίνωση 29/3/2021) ότι η Κυβέρνηση φοβήθηκε να μην βγούμε από την Πανδημία με ενισχυμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Για αυτό το λόγο, ήταν πολύ περιορισμένη και όχι μόνιμη η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Αναφέρουμε την περίοδο της Πανδημίας γιατί τότε φάνηκε ξεκάθαρα η ανάγκη για ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.  

Από την άλλη μεριά οι αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις, καλούσαν τον Ιδιωτικό τομέα να συνεισφέρει ή τον κατηγορούσαν ότι δεν συνεισφέρει  στην αντιμετώπιση της Πανδημίας. Σημασία έχει ότι αναδείχτηκε ο Ιδιωτικός τομέας Υγείας ως απαραίτητος  για την αντιμετώπιση της Πανδημίας και ως αναπόστατο κομμάτι του Ε.Σ.Υ. Δημιουργήθηκε  μια αποπροσανατολιστική πολιτική αντιπαράθεση, μόνο για ειδικούς και όχι για το λαό. Η ουσία είναι ότι δεν διεκδικήθηκε ουσιαστικά και μαζικά η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Το Δικαίωμα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία.

Για το Σωματείο μας το δικαίωμα να έχουμε ένα Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες είναι αναφαίρετο, αφορά όλους τους εργαζόμενους και πρέπει να γίνει στόχος πάλης όλου του εργατικού κινήματος.  

Πολύ εύστοχο είναι το Δελτίο τύπου της Ο.Σ.Ν.Ι.Ε. για το θέμα. [ΕΔΩ]