Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Παν-αθηναϊκή Απεργία κηρύχθηκε από το Ε.Κ.Α.

Με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κήρυξε 24ωρη Παν-αθηναϊκή Απεργία για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Το Σωματείο μας μετέχει στην Απεργία και στην Απεργιακή συγκέντρωση

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Ο νέος νόμος για τα εργασιακά που κατατέθηκε στη Βουλή και οδεύει προς ψήφιση έχει συναντήσει – όχι άδικα – την απόρριψη από το σύνολο των φορέων.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

Δουλειά σε 2ο Εργοδότη: Το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση της απαγόρευσης για 2η δουλειά και την «δυνατότητα» συνολικού χρόνου εργασίας τις 13 ώρες ημερησίως. Το μοντέλο που θεσμοθετείται  στο 24ωρο του εργαζόμενου είναι:  8 ώρες στην 1η δουλειά, 5 ώρες στην 2η δουλειά και 11 ώρες για τα υπόλοιπα (κοινωνική ζωή, ανάπαυση κλπ)

Ατομικές συμβάσεις εργασίας «κατά παραγγελία»:  Με αυτές τις συμβάσεις ο εργαζόμενος θα δεσμεύεται προκαταβολικά ότι είναι διαθέσιμος να εργαστεί για καθορισμένες ώρες εργασίας, θα περιμένει πότε θα καλεστεί για εργασία και θα αμείβεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε.  Δηλαδή πρόκειται για μια μορφή «on call» χωρίς αμοιβή. Η υποχρέωση του εργοδότη θα είναι η ενημέρωση τουλάχιστον 24 ώρες πριν την ανάληψη της εργασίας.

6η ημέρα εργασίας: Σήμερα η επιπλέον ημέρα εργασίας σε μια εβδομάδα απαιτεί τη συναίνεση του εργαζόμενου και αμείβεται με προσαύξηση 30% στο ημερομίσθιο. Με τον νέο νόμο η 6η ημέρα εργασίας θα πραγματοποιείται  με μονομερή απόφαση του Εργοδότη και θα αμείβεται με 40% προσαύξηση. 

Για τις απλήρωτες υπερωρίες:  Νέο χτύπημα στην αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης. Η πρόβλεψη ότι η αντικατάσταση των αμειβόμενων υπερωριών με ώρες απουσίας (οφειλόμενες) γίνεται μετά από αίτημα του εργαζόμενου αλλάζει και γίνεται «μετά από έγγραφη συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη» προφανώς γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που να αιτούνται να μην αμείβονται οι υπερωρίες.

ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Η πολιτική που επί χρόνια συρρίκνωσε δικαιώματα και μισθούς είναι τόσο αποτυχημένη που σήμερα ζούμε την αντίφαση να συνυπάρχουν μαζί:  υψηλά ποσοστά ανεργίας, έλλειψη προσωπικού σε πολλούς κλάδους και ταυτόχρονα χιλιάδες μισθωτοί να  εργάζονται ήδη σε 2 δουλειές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Η Κυβέρνηση αντί να εγκαταλείψει την αποτυχημένη πολιτική επίθεσης στην εργασία, κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Με τον νέο νόμο και τον τρόπο εφαρμογής των επιδομάτων τριετίας επιχειρεί να καταστήσει μόνιμη την Πολύωρη – Εντατική- Χαμηλόμισθη και Ευέλικτη (χωρίς σταθερό ωράριο) εργασία.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ και η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Η θέση του Σωματείου μας είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει με σαφήνεια να διεκδικήσει τα αιτήματα που θα εξασφαλίσουν πραγματικές αυξήσεις για να ζούμε  από ΜΙΑ (1) σταθερή δουλειά 5ήμερη-8ώρη. 

Να διεκδικηθούν δηλαδή τα αιτήματα για αύξηση του κατώτατου μισθού, για υποχρεωτικές Κλαδικές Συμβάσεις, για πραγματική επαναφορά των επιδομάτων τριετίας, για αυτόματη αύξηση των μισθών στο ύψος αύξησης του πληθωρισμού.

Πίσω από κάθε επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα κρύβεται η επιδίωξη για μόνιμα χαμηλά αμειβόμενη εργασία.

Με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου το Ε.Κ.Α. κήρυξε 24ωρη Παν-αθηναϊκής Απεργίας στις 21 Σεπτεμβρίου με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.