Διασπορά COVID στους εργαζόμενους του Κλάδου: Αίτημα του Σωματείου προς την Ομοσπονδία για κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας.

Το Κλαδικό Σωματείο με ανοιχτή επιστολή στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΣΝΙΕ ζητάμε να οργανωθεί κινητοποίηση των εργαζομένων του Κλάδου μας στο Υπουργείο Υγείας, όπου θα διεκδικήσουμε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργασιακών χώρων.

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εργαζομένων σε Ιδιωτικές Κλινικές  αλλά και άλλες μονάδες Υγείας όπως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας,Κέντρα Αποκατάστασης,  Γηροκομεία κ.α. που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα αποδεικνύει ότι οι χώροι εργασίας είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι, ενώ ο κίνδυνος εκτεταμένης διασποράς είναι ορατός.

Το πλαίσιο που ρυθμίζει, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ,  την προστασία των χώρων εργασίας μας είναι ανεπαρκέστατο. Πιο συγκεκριμένα:

  1.  Ο μοριακός έλεγχος με το test-COVID για τους εργαζόμενους δεν θεωρείται απαραίτητος. Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν υποχρεώνουν τις Διευθύνσεις των μονάδων να ελέγχουν με μοριακό test τους εργαζόμενους. Ακόμα και για εργαζόμενο που έρθει σε πολύωρη επαφή  με επιβεβαιωμένο κρούσμα (όπως συνάδελφο που μολύνθηκε) η χρήση μάσκας θεωρείται αρκετή και συστήνεται παραμονή στην εργασία με αυτό-παρακολούθηση.    
  2. Για τους ασθενείς και επισκέπτες:  Μόνο όσοι  ασθενείς πρόκειται να χειρουργηθούν  με γενική νάρκωση είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στις μονάδες με αρνητικό test. Για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, πολλά από τα οποία είναι επεμβατικά, θεωρείται αρκετή για την προστασία, η χρήση μάσκας, όπως το ίδιο ισχύει και για τους συνοδούς. 
  3.  Όταν παρουσιάζεται θετικό κρούσμα εργαζόμενου  σε χώρο εργασίας δεν υπάρχει πρόβλεψη για διακοπή εργασιών και κατάλληλη απολύμανση των χώρων.
  4. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αποφυγή συγχρωτισμού ιδιαίτερα σε χώρους αναμονής.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδεικνύουμε  είναι ότι η προστασία των χώρων εργασίας είναι αποκλειστική ευθύνη των επιτροπών που συστήνουν οι Διευθύνσεις των μονάδων, με χαρακτηριστική την απουσία  κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Η εξάρτηση των επιτροπών από τις Εργοδοσίες, έχει ως συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις, να αποκρύπτονται από τους εργαζόμενους περιστατικά που συνάδελφοι μολύνθηκαν, γεγονός που σε συνδυασμό με την πίεση από την αυξημένη δουλειά και την έλλειψη προσωπικού καθιστά προβληματική την ιχνηλάτηση.

Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε απαραίτητο ότι  οι εργαζόμενοι του Κλάδου μας πρέπει να διεκδικήσουμε την πραγματική προστασία των χώρων εργασίας.

Προτείνουμε η ΟΣΝΙΕ, να οργανώσει  συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, την ερχόμενη εβδομάδα, με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων. Να επιδιώξουμε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου.  

Το πλαίσιο αιτημάτων που προτείνουμε είναι:

  • Να επιβληθούν υποχρεωτικά επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι, με ορισμένη περιοδικότητα σε όλους τους εργαζόμενους. Να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για συναδέλφους που εργάζονται σε τμήματα όπως Μονάδες νεφρού, ΜΕΘ, χειρουργεία.
  • Να είναι υποχρεωμένες οι μονάδες να ορίζουν μέγιστο αριθμό επισκεπτών στις αίθουσες αναμονής.
  • Να πραγματοποιούνται τακτικές και κατάλληλες απολυμάνσεις των χώρων.
  • Για την τήρηση των παραπάνω να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, με ενημέρωση των συνδικαλιστικών οργάνων.