Συγκέντρωση Σωματείων Ιδιωτικής Υγείας για σταματήσουν οι απολύσεις στον όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Με συμμετοχή εργαζομένων από τον όμιλο Βιοιατρική και συνδικαλιστών του Κλάδου της Ιδιωτικής Υγείας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά εργαστήρια του ομίλου την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.

Με την  συγκέντρωση εκφράστηκε η απαίτηση να σταματήσουν οι απολύσεις στον όμιλο και να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη με άξονες την σταθερότητα στην εργασία, τους ικανοποιητικούς μισθούς, την σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας.

Τα κύρια σημεία που τονίστηκαν.

α) Ο όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με την επιλογή να συρρικνώσει τη λειτουργία των υποκαταστημάτων και με τις απολύσεις στρέφεται ενάντια στην παραγωγή του και στην κύρια παραγωγική δύναμη, δηλαδή τον εργαζόμενο. Ιδιαίτερα οι απολύσεις έμπειρών εργαζομένων με πολλά χρόνια προϋπηρεσία στερεί γνώσεις και εμπειρία, απαξιώνοντας έτσι την εργασία.

β) Εκτός από τις απολύσεις και ο μεγάλος αριθμός παραιτήσεων αποδεικνύει την κατάσταση των σχέσεων εργασίας όχι μόνο στον όμιλο αλλά και σε ολόκληρο τον  Κλάδο.

γ)  Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις έχει δώσει το έδαφος στους Εργοδότες να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους εργαζόμενους αλλά και να απολύουν κατά το δοκούν. Θυμίζουμε ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης όταν εκλέχθηκε το 2019 ήταν να καταργήσει τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν τις απολύσεις.

Πρέπει επίσης να συμπεριλάβουμε στα θετικά στοιχεία της συγκέντρωσης το γεγονός ότι υπήρξε στήριξη από τα περισσότερα Σωματεία του Κλάδου. Εκτός από το Κλαδικό Σωματείο Αθήνας που έχει μέλη του τους εργαζόμενους στην Βιοιατρική, την κινητοποίηση στήριξαν με την παρουσία τους συνδικαλιστές από τα Σωματεία εργαζομένων στο ΜΗΤΕΡΑ, στο ΙΑΣΩ, στο ΝΤΥΝΑΝ, στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ,  από το Σωματείο του Πειραιά και φυσικά από την Διοίκηση της Ομοσπονδίας.

 Η συγκέντρωση εξάλλου ήταν προϊόν συλλογικής απόφασης που πάρθηκε σε σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία (ΟΣΝΙΕ).

Αυτά τα τονίζουμε γιατί έχει σημασία ότι ένα ζήτημα όπως οι απολύσεις σε έναν μεγάλο όμιλο γίνεται ζήτημα ολόκληρου του Κλάδου.

Αναφέρουμε επίσης ότι  παραβρέθηκε στην συγκέντρωση ο Γενικός Γραμματέας της Γ.Σ.Ε.Ε. στηρίζοντας την κινητοποίηση.

Τέλος προς την Διοίκηση του ομίλου επιδόθηκε υπόμνημα με τις θέσεις των Σωματείων για το θέμα.

 Συνοψίζοντας μπορούμε ότι να πούμε ότι με την κινητοποίηση  απόκτησε διάσταση το ζήτημα, δεν έμεινε στο εσωτερικό επίπεδο του ομίλου. θα συνεχίσουμε την πίεση για να σταματήσουν οι απολύσεις.