Τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Εγκρίθηκε κατά  πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τονυποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας. [ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ] Η τροπολογία προβλέπει την αναστολή καθηκόντων, χωρίς καταβολή αποδοχών, για τους εργαζόμενους που δεν θα εμβολιαστούν.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το Σωματείο μας αντιμετωπίζει τον εμβολιασμό ως κοινωνικό δικαίωμα, ως κατάκτηση της επιστήμης και όπλο της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση της Πανδημίας. Η θέση μας αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους συνολικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης για την Πανδημία (π.χ.  αποθέωση της ατομικής ευθύνης – παντελή απουσία κρατικής ευθύνης) και με τον τωρινό χειρισμό  να τιμωρήσει με απώλεια της εργασίας, όποιον δεν  εμβολιάζεται.  

Σε αυτό το σύνθετο ζήτημα οφείλουμε ως εργαζόμενοι  στην Υγεία, σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε:

  1. Για την προστασία των χώρων δουλειάς, όπως κάνουμε μέχρι τώρα. Ο εμβολιασμός μας προσφέρει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τους χώρους δουλειάς.
  2. Για τα εργασιακά δικαιώματα και κύρια για να μην μείνει κανένας συνάδελφος χωρίς δουλειά και εισόδημα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ:

Από την αντιμετώπιση  της Πανδημίας, ως τα εργασιακά δικαιώματα [βλ. ατομικές συμφωνίες για το χρόνο εργασίας] , η Κυβέρνηση έχει ανάγει τα πάντα, σε ατομική υπόθεση [ατομική ευθύνη ή ατομικό δικαίωμα]. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η παντελής έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για προστασία των Δομών Υγείας [ο υποχρεωτικός περιοδικός έλεγχος των εργαζομένων με μοριακό test, δεν εφαρμόστηκε πουθενά], ενώ για τον εμβολιασμό δεν έγινε  ούτε σε μία Δομή Υγείας, τεκμηριωμένη, επίσημη και επιστημονική  ενημέρωση για τα οφέλη και τις παρενέργειες του εμβολίου. Καλλιεργήθηκε έντεχνα  η δυσπιστία, με δεκάδες ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.

Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ της ΑΠΩΛΕΙΑΣ της ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ τις εξής  ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ:

  • Να καλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της Πανδημίας: Δεν προστατεύτηκαν οι χώροι δουλειάς, δεν ενισχύθηκε αποφασιστικά το Δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν αποσυμφορήθηκαν  χώροι εργασίας και Μέσα Μεταφοράς, δεν εφαρμόστηκε κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο στον τουρισμό.
  • Να τιμωρούνται εργαζόμενοι με απώλεια  της θέσης εργασίας. Είναι επικίνδυνη εξέλιξη γιατί ανοίγει το δρόμο, με διάφορες προφάσεις και με κρατική στήριξη, να μπορούν οι εργοδότες να βγάζουν ομάδες εργαζομένων εκτός εργασίας.     

       Η ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΗ. ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ.

Κατασκευάζει και τροφοδοτεί  έναν βολικό αντίπαλο για την Κυβέρνηση, τον ανορθολογισμό- ατομισμό,  που αρνείται τα πάντα, από την ύπαρξη του κορωνοιού ως τη αξία των εμβολίων και κάθε επιστημονικής κατάκτησης. Διχάζει και κατηγοριοποιεί τους εργαζόμενους σε εμβολιασμένους και μη, για να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός. Να κατηγορεί δηλαδή ο ένας τον άλλον.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

ΑΝ οι εργαζόμενοι σε Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Γηροκομεία και άλλες δομές ΔΕΝ προστάτευαν οι ίδιοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης  [παρά τις τεράστιες αντιξοότητες και την ανευθυνότητα των υπευθύνων] τους χώρους δουλειάς, σήμερα θα είχαμε αμέτρητες τραγωδίες.  Για αυτό είναι πρόκληση να απειλούνται με απόλυση αυτοί οι εργαζόμενοι και να αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι  για τη Δημόσια Υγεία.

Ποιόν απειλεί σήμερα το Υπουργείο Υγείας:

  • Τον εργαζόμενο στην Ιδιωτική Κλινική, που ανταπεξήλθηκε στο τεράστιο φόρτο εργασίας αυξημένο σημαντικά, από τις νοσηλείες όσων δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο υπό-στελεχωμένο κρατικό νοσοκομείο μίας νόσου.
  • Τον εργαζόμενο στα Εργαστήρια, που πραγματοποιεί χιλιάδες καθημερινούς ελέγχους, ελλείψει κρατικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 
  • Τον εργαζόμενο στα γηροκομεία, που έγινε η οικογένεια του ηλικιωμένου, αφού για περισσότερο από ένα χρόνο απαγορευόταν τα επισκεπτήρια.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ και ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ.
  • Ο εμβολιασμός  να αντιμετωπιστεί ως  απαραίτητο  στοιχείο ενός οργανωμένου κρατικού σχεδίου που θα  θωρακίσει τους  χώρους εργασίας,  θα προστατεύει τους  ασθενείς, θα  αξιοποιεί  στο έπακρο όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα.

Η προστασία των χώρων εργασίας, οι συνθήκες εργασίας, ο μισθός, η σταθερότητα στην Εργασία είναι συλλογικά δικαιώματα. Για αυτά παλεύει το Σωματείο.

Ο εμβολιασμός είναι όπλο της ανθρωπότητας ενάντια στην Πανδημία. Για αυτό  είναι Συλλογικό – Κοινωνικό δικαίωμα. Απορρίπτουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης να εκχυδαϊστεί τον εμβολιασμό, σε μέσο τιμωρίας, σε μέσο εκβιασμού και απώλειας της εργασίας, σε μέσο ανάδειξης σκοταδιστικών, ατομιστικών αντιλήψεων που δεν ταιριάζουν στον εργαζόμενο.