ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 2023

Η Μαζική συμμετοχή – Η Στήριξη στη Διοίκηση – Η Αποτυχία του κομματικά εξαρτημένου συνδικαλισμού.

H διαδικασία των εκλογών του Κλαδικού Σωματείου Αθήνας όπως και το αποτέλεσμα έφερε στην επιφάνεια χαρακτηριστικά που πρέπει να τονιστούν: 

[Η ανακοίνωση σε μορφή αρχείου ΕΔΩ]

Η ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πρωτοφανής για το Σωματείο μας. Ψήφισαν 647 συνάδελφοι για Διοικητικό Συμβούλιο.  Η συμμετοχή στις εκλογές είναι η ζωντανή απόδειξη του αυξημένου κύρους του Σωματείου μας στον Κλάδο ιδιαίτερα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα:

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η συντριπτική  πλειοψηφία των συναδέλφων στήριξε την προηγούμενη Διοίκηση του Σωματείου. Ο συνδυασμός ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΕΝ.ΕΡ. (πλειοψηφία και της προηγούμενης Διοίκησης) έλαβε ποσοστό 72%.

Πρέπει επίσης να τονιστεί η συγκλονιστική κινητοποίηση πάρα πολλών συναδέλφων  που βοήθησαν έμπρακτα, με ανιδιοτέλεια, στην προσπάθεια που γίνεται από την Διοίκηση για σωματείο που ενώνει – δεν διχάζει.              

Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ και ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Στο Σωματείο μας δραστηριοποιείται η παράταξη ΔΑΣ που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ και εκφράζει τον κομματικά εξαρτημένο συνδικαλισμό.

Τα μέλη της παράταξης της ΔΑΣ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μπλοκάρουν την διεξαγωγή των εκλογών – και κατά συνέπεια να αδρανοποιήσουν το Σωματείο – οδήγησαν τη Διοίκηση του Κλαδικού Σωματείου στο δικαστήριο με αίτημα αναβολής των εκλογών επικαλούμενοι τυπολατρικά ζητήματα (ότι δεν γνώριζε η παράταξη της ΔΑΣ εάν όσοι συμμετείχαν στην συνέλευση ήταν τακτοποιημένοι οικονομικά).  Στο δικαστήριο ΔΕΝ έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί της παράταξης ΔΑΣ-ΠΑΜΕ και έτσι οι εκλογές έγιναν κανονικά.

Εκείνο όμως που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι ο κομματικά εξαρτημένος συνδικαλισμός μη ανεχόμενος την πολυφωνία και έχοντας στόχο τον απόλυτο έλεγχο των Σωματείων δεν διστάζει να μετατρέπει τα Σωματεία σε μικρές ανίσχυρες κομματικά ελεγχόμενες ομάδες, σε Σωματεία-σφραγίδες.

Δεν διστάζει να τα οδηγεί σε αποδιοργάνωση αξιοποιώντας ακόμα και τις πολυδάπανες και χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες. Η τελική επιδίωξη είναι να διχάσει, να απογοητεύσει και τελικά να απομακρύνει τους εργαζόμενους από τα Σωματεία προκειμένου αυτά να λειτουργούν ως κομματικά φερέφωνα.

Την παραπάνω προσπάθεια έκανε η παράταξη ΔΑΣ-ΠΑΜΕ στο Σωματείο μας. Η προσπάθεια της απέτυχε εμφατικά λόγω της μεγάλης συμμετοχής των εργαζομένων στις εκλογές και της μαζικής στήριξης στη Διοίκηση του Σωματείου.

Η Διοίκηση του Κλαδικού Σωματείου θα εξακολουθεί να υπηρετεί τον γνήσιο χωρίς κομματικές εξαρτήσεις συνδικαλισμό για να συνεχίσουμε να έχουμε ένα Σωματείο όπως το θέλουμε και το δικαιούμαστε:

Κλαδικό Σωματείο όλων των μισθωτών, μαζικό, με ισχυρή παρουσία σε μεγάλους χώρους δουλειάς, με αυξημένο κύρος και με αποτελεσματικότητα στον διαρκή αγώνα για τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων.