Για τον κατώτατο μισθό & την αγοραστική δύναμη του μισθού. Διευκρινήσεις και η θέση του Σωματείου.

Η Κυβέρνηση όρισε από 1η Απριλίου τον κατώτατο μισθό στα 780 € μικτά από 713 € που είναι σήμερα.  Με την ανακοίνωση που δημοσιοποιεί το Σωματείου μας  διευκρινίζουμε μερικά πράγματα σχετικά με τον κατώτατο μισθό. Στη συνέχεια αναδεικνύεται η ουσία του ζητήματος. Η αγοραστική δύναμη του μισθού μας. [Η ανακοίνωση σε αρχείο ΕΔΩ]

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ και ΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ:

Τυπικά ο κατώτατος μισθός είναι ο μισθός του ανειδίκευτου εργαζόμενου. Αποτελεί τη βάση, το κατώτατο όριο αμοιβής.

Ουσιαστικά με τον κατώτατο μισθό αμείβονται όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί στην εταιρεία που εργάζονται μετά τη λήξη της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του Κλάδου (κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις). Οποιαδήποτε επιπλέον αμοιβή δίνεται ως οικειοθελής παροχή.

 ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣΛΗΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟ ΕΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ2016
ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ2015
ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ2015
ΓΙΑ Μ.Φ.Η. (Γηροκομεία)2017

Γενικά αυτό που ισχύει είναι ότι αύξηση δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι έχουν συνολική αμοιβή μικρότερη από τον κατώτατο μισθό.

ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ:

Επιδόματα τριετίας δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι για τις τριετίες που έγιναν πριν το 2012. Για όσους προσλαμβάνονται  με τον κατώτατο μισθό το ύψος του επιδόματος είναι 10% για κάθε τριετία, έως 3 τριετίες (πάντοτε αναφερόμαστε στις τριετίες που έγιναν πριν το 2012).  

Τα υπόλοιπα επιδόματα όπως σπουδών, ανθυγιεινής εργασίας, τέκνων κ.α. ορίζονται στις Συλλογικές Συμβάσεις του Κλάδου.  

Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Οι μισθωτοί έχουμε μόνο έναν τρόπο να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητας. Την άνοδο της αγοραστικής δύναμης του μισθού.

Η αγοραστική δύναμη του μισθού στη χώρα μας, την περίοδο 2009 – 2023, έχει υποστεί καθίζηση κατά 27%,  μέσω των αντεργατικών νόμων, που εφαρμόζονται από την περίοδο των μνημονίων, και της ακρίβειας.  Με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε  σε συνολική απαξίωση της εργασίας.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο μισθός μας διαμορφώνεται από τον  συνδυασμό του κατώτατου μισθού, των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, των επιδομάτων τριετίας και της αμοιβής υπερεργασίας (υπερωρίες – κομμένα ρεπό). Ατομικές συμφωνίες και παροχές των εταιρειών δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες που έχουμε.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ:

  • ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ: Ο στόχος που έχουμε βάλειείναι να αμείβεται η επιπλέον εργασία (υπερωρίες –  κομμένα ρεπό). Έχουμε πετύχει αποτελέσματα από παρεμβάσεις, χρειάζεται όμως επιμονή και συσπείρωση στο Σωματείο για να καταφέρουμε να αμειβόμαστε για όλες τις ώρες που εργαζόμαστε. 
  • ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ: Στον Κλάδο μας σήμερα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να υπογραφεί Κλαδική Σύμβαση με αυξήσεις για τους εργαζόμενους στις Κλινικές. Έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από την Ομοσπονδία και βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τον εργοδοτικό φορέα. Το Σωματείο μας στηρίζει ενεργά την προσπάθεια για να υπογραφεί Κλαδική Σύμβαση.
  • ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: Παρεμβαίνουμε στα ανώτερα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος με σκοπό να διαμορφωθούν συγκεκριμένες διεκδικήσεις για το ύψος του κατώτατου μισθού, την ενεργοποίηση των επιδομάτων τριετίας και την υποχρεωτικότητα των Κλαδικών Συμβάσεων.

Είναι προβληματικό ότι δεν έχουν αναπτυχθεί αγώνες στη χώρα μας που να διεκδικούν ξεκάθαρα την αύξηση του μισθού. Η Κυβέρνηση ορίζει μονομερώς το ύψος του κατώτατου, δεν ενεργοποιεί τις τριετίες, δεν κάνει υποχρεωτικές τις Συλλογικές Συμβάσεις χωρίς να πιέζεται ουσιαστικά  από το συνδικαλιστικό κίνημα. Το Σωματείο μας θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για να αλλάξει η κατάσταση