Μέτρα για την αντιμετώπιση θερμικής καταπόνησης λόγω καύσωνα.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες κάνουν επιτακτική την ανάγκη να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων – που προβλέπονται σε εγκύκλιο (αρ.52903)  αναρτημένη από το Υπουργείο Εργασίας στις 26 Μαΐου 2023-.

1) Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως  καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα κ.α.

2) Για εργασία σε εσωτερικό χώρο: Απαιτείται επαρκής φυσικός αερισμός ή εγκατάσταση τεχνικού αερισμού με  εξασφάλιση προσαγωγής  νωπού αέρα και σύγχρονη απομάκρυνση του παλαιού.

3) Για εξωτερικές εργασίες:  Εκτέλεση εργασιών σε σκιερό μέρος όπου είναι δυνατόν, μείωση της απασχόλησης ή και παύση εργασιών κατά το διάστημα 12:00 – 16:00 και γενικότερα προγραμματισμός των εργασιών ώστε αυτές να γίνονται σε ώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Το Σωματείο μας έχει ήδη ενημερώσει Διευθύνσεις μονάδων για τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας.

Καλούμε επίσης τους συναδέλφους να απευθύνονται στο Σωματείο για να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί, γιατί το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό ιδιαίτερα σε συνθήκες εντατικοποίησης που ισχύουν σήμερα στους περισσότερους χώρους εργασίας.

Η ανακοίνωση του Σωματείου ΕΔΩ

Η εγκύκλιος του Υπουργείου ΕΔΩ

Τέλος ενημερώνουμε ότι το Σωματείο εργαζομένων στο ΜΗΤΕΡΑ προχώρησε σε παρέμβαση για το θέμα στην Διεύθυνση του Νοσοκομείου.

Τραγικό περιστατικό επιβεβαιώνει την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας

Την Παρασκευή 7/7, ένας εργάτης εργολαβικής εταιρείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, παρότι ήταν καρδιοπαθής άνηκε δηλαδή σε ευπαθή ομάδα και είχε απαλλαγεί από βαριές εργασίες, εργάστηκε μετά τις 3 το μεσημέρι, κάτω από τον ήλιο, για να εκτελέσει εργασίες υποστήριξης βαφέων με αποτέλεσμα τελικά να χάσει τη ζωή του. Οι συνθήκες εργασίας καταγγέλθηκαν από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. Είναι ένα περιστατικό που αποδεικνύει με τραγικό τρόπο τη σημασία των μέτρων αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης στου χώρους δουλειάς.