Για την απόφαση του Σ.τ.Ε. σχετικά με τα επιδόματα τριετίας.

Σχετικά με την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.), [ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ] για τα επιδόματα τριετιών, ενημερώνουμε εξαρχής ότι η ενεργοποίηση των επιδομάτων αφορά μόνο:

  1. Όσους προσελήφθησαν και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (σήμερα 663 ευρώ μικτά). Δηλαδή όσους εργαζόμενους έχουν προσληφθεί, μετά την λήξη των Κλαδικών Συμβάσεων (π.χ. στις Ιδιωτικές Κλινικές μετά το 2016)  ΚΑΙ
  2. Όσους από αυτούς έχουν συμπληρώσει τριετία (από 1 ως 3 τριετίες),  έως το 2012.

Η Απόφαση του Σ.τ.Ε.

Όταν το 2019 αυξήθηκε ο κατώτατος σε 650 ευρώ μικτά, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε μία εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία θα αυξάνονταν αντίστοιχα τα επιδόματα τριετιών κατά 10% για κάθε τριετία και μέχρι 3 τριετίες. Οι Εργοδότες προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε. ζητώντας να μην ισχύσει η Εγκύκλιος του Υπουργείου, δηλαδή ο κατώτατος μισθός να δίνεται σκέτος, χωρίς καμία άλλη προσαύξηση, ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία.

Το Σ.τ.Ε. με την απόφαση που πήρε (μετά από 2,5 χρόνια) απέρριψε το αίτημα των εργοδοτών. Με βάση αυτή την απόφαση του Σ.τ.Ε. οι μισθοί σήμερα διαμορφώνονται ως εξής:

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

Όπως αναφέρθηκε αρχικά η Απόφαση του Σ.τ.Ε. αφορά τις συμπληρωμένες τριετίες πριν από το 2012 για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ο νόμος για το πάγωμα των τριετιών παραμένει σε ισχύ. Ο νόμος λέει ότι από το 2012 δεν αμείβονται (παγώνουν για όλους) οι τριετίες μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10 %.   

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η απαίτηση των Εργοδοτών, δεν ικανοποιήθηκε και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τους βαρύγδουπους τίτλους ότι ξεπάγωσαν οι τριετίες στον Ιδιωτικό τομέα. Απλά εφαρμόστηκε ο νόμος με τον οποίο αμείβονται μόνο οι τριετίες που συμπληρώθηκαν πριν το 2012. Επομένως, όσο διατηρείται αυτός ο νόμος, κανένας Υπουργός Εργασίας (νυν και πρώην) δεν δικαιούται να νοιώθει δικαιωμένος.  Σε εμάς τους εργαζόμενους πέφτει το βάρος να αγωνιστούμε για την πλήρη και για όλους επαναφορά των επιδομάτων τριετίας.