Η 2η συνάντηση στον ΟΜΕΔ για την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας

Πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση στον ΟΜΕΔ για την σύναψη Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. (εδώ η αναφορά για την 1η συνάντηση και μερικά στοιχεία για τον ΟΜΕΔ)

Στην συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι του Εργοδοτικού φορέα επέμειναν στην αρχική πρόταση να γίνει Σύμβαση Εργασίας με έναν γενικό μισθό λίγο πάνω από τον κατώτατο χωρίς κανένα επίδομα και κανένα άλλο θεσμικό δικαίωμα. Ο μισθός να συμπληρώνεται από τις οικειοθελείς ατομικές παροχές.

Η επιχειρηματολογία είναι η έλλειψη ρευστότητας λόγω ΕΟΠΥΥ (μηχανισμός claw back) και ότι αν υπογραφεί Σύμβαση με τους όρους που ζητάνε οι εργαζόμενοι το μισθολογικό κόστος θα εκτοξευτεί.

Η πραγματικότητα που καταρρίπτει την Εργοδοτική επιχειρηματολογία.

 Μεγάλη αύξηση κερδοφορίας, αύξηση του φόρτου εργασίας και του τζίρου, καθηλωμένοι μισθοί ενώ η διαμόρφωση των μισθών μέσα από τις  ατομικές οικειοθελείς παροχές οδηγούν σε αποσύνθεση τον Κλάδο αφού παράγουν αδικίες, ανισότητες και οδηγούν τους εργαζόμενους σε μια μόνιμη αναζήτηση αλλαγής δουλειάς ακόμα και εκτός Κλάδου. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από τις συνεχείς παραιτήσεις.

Η μεσολαβήτρια του ΟΜΕΔ θα αναζητήσει μέσω ΕΡΓΑΝΗ στοιχεία του μισθολογικού κόστους των εταιρειών προκειμένου να διαμορφώσει την πρόταση της που αναμένεται μέσα στον Ιούλιο.

Το Σωματείο μας θα συνεχίσει να αναδεικνύει την ανάγκη Κλαδικής Σύμβασης με βασικούς μισθούς ειδικότητας και επιδόματα αυτό που είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει πράξη.