Παννατική στάση εργασίας την Πέμπτη 20.6.2024 για την ΛΑΡΚΟ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, αποφάσισε την
πραγματοποίηση 4ωρης Παναθηναϊκής Στάσης Εργασίας, την Πέμπτη
20 Ιουνίου, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ..

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΚΑ η στάση εργασίας γίνεται για να αποσυρθεί τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον προσωρινό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ να διακόψει τη λειτουργία την μονάδας.

Παράλληλα η Διοίκηση του ΕΚΑ καλεί στην συγκέντρωση των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 12 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Γιατί γίνεται η αυριανή κινητοποίηση

Σύμφωνα με νόμο της Κυβέρνησης προβλέφθηκε ότι η ΛΑΡΚΟ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να δοθεί στον ιδιώτη-ιδιοκτήτη που θα την εξαγοράσει.

Με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά η Κυβέρνηση αλλάζει την αρχική δέσμευση και προβλέπει ότι ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να παραδώσει την επιχείρηση στον νέο ιδιοκτήτη σε κατάσταση παύσης λειτουργίας. Δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα να κλείσει.

Η σημασία της ΛΑΡΚΟ στην ανάπτυξη

Η ΛΑΡΚΟ ως εταιρεία εξόρυξης πολύτιμου μεταλλεύματος είναι εταιρεία στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας. Θα μπορούσε εκτός από εξαγωγές να τροφοδοτήσει και την ανάπτυξη βιομηχανίας. Η ΛΑΡΚΟ πρέπει όχι απλά να παραμείνει ανοιχτή αλλά να ανήκει αποκλειστικά στο ελληνικό Δημόσιο για να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας αξιοποιώντας προς όφελος του ελληνικού λαού τον ορυκτό πλούτο.