Για την καταστροφή στον Θεσσαλικό κάμπο. Ανθρωπιστική βοήθεια.

Πρώτα από όλα εκφράζουμε την θλίψη των μελών του Σωματείου μας για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στις  πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Το Κλαδικό Σωματείο ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία του επιχειρησιακού Σωματείου στο «ΜΗΤΕΡΑ» και μετέχει στην αποστολή ειδών που έχουν άμεση ανάγκη οι κάτοικοι χωριών της Θεσσαλίας.

Για το λόγο αυτό καλούμε τα μέλη μας να συνδράμουν οικονομικά μέσω του λογαριασμού του Σωματείου εργαζομένων στο «ΜΗΤΕΡΑ» συμπληρώνοντας στην αιτιολογία κατάθεσης χρημάτων τη λέξη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ»

Ο λογαριασμός IBAN: GR4502605270000190200225564

Τα είδη που θα αγοραστούν και θα μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές επιλέγονται κατόπιν συνεννόησης με τις κοινότητες των χωριών.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Για να έχει κάποιος  μια γενική εικόνα του μεγέθους της καταστροφής αρκεί να αναλογιστεί ότι ο Θεσσαλικός κάμπος συνεισφέρει το 5% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας ή αλλιώς 8 δις ευρώ.

Τα 800.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που πλημμύρισαν αντιστοιχούν στο 1/4 της συνολικής καλλιεργήσιμης γης της Θεσσαλίας.

Η καλλιέργεια βαμβακιού έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το βαμβάκι είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.

Εκτός από την αγροτική παραγωγή σημαντική επίπτωση υπάρχει και στην κτηνοτροφία όπως και σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή (εκκοκιστήρια βάμβακος, τυροκομεία κλπ)

Η καταστροφή επομένως που συντελέστηκε έχει επίπτωση σε όλη τη χώρα, ενώ οι άνθρωποι της περιοχής βρίσκονται σε απόλυτη απόγνωση αφού οι κόποι της ζωής τους χάθηκαν σε μερικές ώρες.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

Η αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση ήταν εμφανής και καταγγέλθηκε από όλους τους φορείς, αλλά και από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστροφής. Η αντιμετώπιση στηρίχθηκε στο φιλότιμο, στην  υπεράνθρωπη προσπάθεια των ανθρώπων που απαρτίζουν τους μηχανισμούς διάσωσης.

Ακόμα και το περιβόητο «112» λειτούργησε με αρκετά προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις καθυστερημένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, σε χωριά της Καρδίτσας οι άνθρωποι ειδοποιήθηκαν από τις καμπάνες της εκκλησίας.

Οι εγκλωβισμοί, οι ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, σε τρόφιμα ακόμα και σε νερό φανέρωσαν τον αιφνιδιασμό που βρέθηκε ο κρατικός μηχανισμός παρόλο που υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

 Η αδυναμία όμως των κρατικών μηχανισμών φάνηκε ιδιαίτερα  στο επίπεδο της πρόληψης. Δηλαδή στην έλλειψη ικανών υποδομών να  περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η εμπειρία της προηγούμενης μεγάλης πλημμύρας του ΙΑΝΟΥ, που σημειώθηκε το 2020 στον νομό Καρδίτσας, δεν αξιοποιήθηκε για τη θωράκιση της περιοχής. Πολλές είναι οι καταγγελίες των κατοίκων για έργα και υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια.

Η αδυναμία των κρατικών μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης οφείλεται σε πολιτικές επιλογές. Είναι επιλογές απαξίωσης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Επιλογές που δεν υπολογίζουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής ως ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας. Όταν υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση της αγροτό-κτηνοτροφικής παραγωγής είναι μάλλον αναμενόμενο να μιλάμε σήμερα για “αδυναμία” κρατικών μηχανισμών, όσο και αν τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα, όσο κι αν επιδρά η κλιματική αλλαγή.