Για τον πληθωρισμό και η παρέμβαση του Κλαδικού Σωματείου

Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική της ΕΛ.ΣΤΑΤ από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2023 οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές λιανικής σημειώθηκαν στις παρακάτω κατηγορίες προϊόντων:

Tα τελευταία 2 χρόνια οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών που αποτελούν τη λαϊκή κατανάλωση έχουν σημειώσει μια εκρηκτική άνοδο, όπως τα είδη διατροφής κατά 25,63 %.

ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟΣ O ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Ο πληθωρισμός παρουσιάστηκε – από Κυβέρνηση, ΜΜΕ, Διευθυντικά στελέχη και Επιχειρηματίες – ως ένα εισαγόμενο από το εξωτερικό, «απρόβλεπτο» φαινόμενο που έχει την ίδια επίπτωση σε επιχειρήσεις και μισθωτούς. Σαν να πρόκειται για μια απρόβλεπτη καταιγίδα που τους αφορά όλους.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Η ακρίβεια επηρεάζει δυσανάλογα τους μισθωτούς. Οι εταιρείες μετακυλούν το κόστος του πληθωρισμού στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών (για αυτό το λόγο οι τιμές συνεχώς ακριβαίνουν)  με τελικό αποτέλεσμα την μεγάλη επιβάρυνση να την υποστούν όσοι ζουν αποκλειστικά από το μισθό τους.

Δεν θα ήταν υπερβολή να συγκρίνουμε την σημαντική πτώση του πραγματικού μισθού από τον πληθωρισμό με την πτώση των μισθών που είχαμε από την περίοδο των  μνημονίων.

Η κοινωνική ανισότητα διευρύνεται σε βάρος των  μισθωτών οι οποίοι καρπώνονται συνεχώς όλο και λιγότερα από την όποια ανάπτυξη υπάρχει.

ΠΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ως αντιστάθμισμα στο  αυξημένο κόστος διαβίωσης, παρουσιάστηκαν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις εταιρείες, μέτρα προσωρινού χαρακτήρα όπως τα επιδόματα (pass) ή το συμπλήρωμα μισθών με εκπτωτικά κουπόνια/δώρο-επιταγές  κι όχι οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.  

Μια νέα εξέλιξη είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας που έκφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει -μεταξύ άλλων- τη  Σύμβαση μηδενικών ωρών.

Πρόκειται για ρύθμιση που δίνει την ελευθερία στους Εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους χωρίς καθορισμένο ωράριο, όποτε και για όσες ώρες έχει ανάγκη η επιχείρηση.

Τί μας λέει στην πραγματικότητα ο Υπουργός Εργασίας :  Ότι σήμερα η μοναδική διέξοδος για  να ανταπεξέλθει ο μισθωτός στο αυξημένο κόστος διαβίωσης είναι να δουλεύει 2 και 3 δουλειές. Περιγράφεται και θεσμοθετείται ως νέα κανονικότητα  η πολύωρη, μόνιμα εντατική και χαμηλά αμειβόμενη εργασία.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.

Σήμερα το Συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βάλει στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων του  το δικαίωμα να ζει ο μισθωτός με :

Ικανοποιητικές αμοιβές από ΜΙΑ (1) σταθερή δουλειά, 5ημερη – 8ωρη. 

Αυτή είναι η θέση του Σωματείου μας, που την καταθέτουμε στις Διοικήσεις της ΓΣΕΕ και των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Μπορεί να γίνει πραγματικότητα με συνδικαλιστικό κίνημα απαλλαγμένο από την αόριστη  συνθηματολογία και τις γενικές καταγγελίες. ‘Ένα συνδικαλιστικό κίνημα που ενωμένα θα διεκδικεί συγκεκριμένα αιτήματα, με όρους κατάκτησης.  

Τέτοια αιτήματα είναι:

Η ανακοίνωση σε μορφή αρχείου ΕΔΩ