Μια εξέλιξη για την αμοιβή υπερωριών – ρεπό

Μια σημαντική εξέλιξη στον όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ είναι η κατοχύρωση της αμοιβής για υπερωρίες και εργασία σε ημέρες ρεπό, στο τμήμα υπαλλήλων εξωτερικών εργασιών του ομίλου.

Με μεθοδικό τρόπο, με τη ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων του τμήματος αναδείξαμε το ζήτημα της αμοιβής των επιπλέον ωρών εργασίας (υπερωρίες, «κομμένα» ρεπό). Διεκδικήσαμε και κατοχυρώσαμε να αμείβεται κανονικά η επιπλέον εργασία, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Στον Ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τη ΓΣΕΕ το 49% των εργαζομένων που εργάζονται υπερωριακά δήλωσαν ότι δεν αμείβονται για τις υπερωρίες. ΕΔΩ η έρευνα

Στον Κλάδο μας συχνό φαινόμενο επίσης είναι να εργάζονται συνάδελφοι στα ρεπό τους, χωρίς να αμείβονται αλλά αυτά να οφείλονται για να δοθούν στο αόριστο μέλλον.

Το θέμα έχει πολύ μεγάλη σημασία που συνδέεται με τη συνολική αναβάθμιση της εργασίας και του εργαζόμενου.

Όταν ο χρόνος εργασίας αντί να αμείβεται, διευθετείται με οφειλόμενες ώρες ή ρεπό αυτό σημαίνει απλήρωτη εργασία που στερεί σημαντικό εισόδημα από τον εργαζόμενο,  συντηρεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης και τελικά απαξιώνει την εργασία.

Για τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας ΕΔΩ

Η ανακοίνωση του Σωματείου ΕΔΩ