Ανεργία – Πληθωρισμός – Κατώτατος μισθός ΚΑΙ Κλαδική Σύμβαση Εργασίας.

Η προσπάθεια που γίνεται στον Κλάδο για υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στις Ιδιωτικές  Κλινικές ενισχύεται με επιχειρήματα που πηγάζουν από  τα νέα δεδομένα της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα:

ΑΝΕΡΓΙΑ: Την περίοδο που οι μνημονικοί νόμοι επέβαλλαν τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς, το ποσοστό της ανεργίας βρίσκονταν στο 28%. Σήμερα η ανεργία έχει φτάσει στο 11,4 %. Οι Εργοδότες σήμερα δεν μπορούν να στηριχθούν στην μεγάλη ανεργία για να εξασφαλίσουν την παραμονή των εργαζομένων στη δουλειά με χαμηλούς μισθούς.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού των τελευταίων χρόνων έχει κάνει επιτακτική την ανάγκη θεσμοθετημένων αυξήσεων μέσα από Κλαδική Σύμβαση Εργασίας. Η επίσημη αύξηση του πληθωρισμού το 2022 ήταν 8,5% συγκριτικά με το 2021.

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Ο κατώτατος μισθός, δηλαδή ο μισθός του ανειδίκευτου εργαζόμενου, έχει διαμορφωθεί στα 713 ευρώ μικτά με προοπτική να φτάσει τουλάχιστον στα 751 ευρώ. Οι μισθοί  των ειδικοτήτων στο Κλάδο μας έχουν διαμορφωθεί από την περίοδο που ο κατώτατος μισθός ήταν 586 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός  σημειώνει άνοδο τουλάχιστον κατά 24%, ενώ οι μισθοί του κλάδου παραμένουν καθηλωμένοι.

Για όλα τα παραπάνω έχει βγει ανακοίνωση από την Ομοσπονδία [ΕΔΩ]. Αναφέρονται επίσης οι κινήσεις που έχουν γίνει για την υπόθεση της Σύμβασης.

Το σημαντικό είναι ότι μετά από χρόνια ο Κλάδος βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον Εργοδοτικό φορέα και διεκδικεί με αξιώσεις την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.