Απαράδεκτη η στοχευμένη προσπάθεια (Προέδρου & Γραμματέα της ΟΣΝΙΕ) να βγάλουν από τη δύναμη της Ομοσπονδίας το Κλαδικό Σωματείο Αθήνας.

Η Βασική επιδίωξη Προέδρου & Γραμματέα της ΟΣΝΙΕ

Μια διχογνωμία για τον τρόπο εξόφλησης των συνδρομών του Κλαδικού Σωματείου προς την Ομοσπονδία βρήκαν ως «ευκαιρία» o Πρόεδρος & o Γραμματέας της ΟΣΝΙΕ για να επιτεθούν στο Κλαδικό Σωματείο Αθήνας με βασική επιδίωξη να το βγάλουν από τη δύναμη της Ομοσπονδίας.

Είναι μεγάλη απερισκεψία από έναν συνδικαλιστή που βρίσκεται επί χρόνια στην Διοίκηση της ΓΣΕΕ να παλεύει να αποδυναμώσει την Ομοσπονδία που ο ίδιος είναι Πρόεδρος.

Η επιφάνεια των γεγονότων

Υπάρχει μια διαφωνία για το τρόπο εξόφλησης των οφειλών του Σωματείου μας προς την Ομοσπονδία που έχει σε τελική ανάλυση μικρή σημασία και λύνεται πάντα (σε όλες τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα) στα εσωτερικά πλαίσια των θεσμικών οργάνων (Εκτελεστική Επιτροπή ή Διοικητικό Συμβούλιο).

Η άποψη που διατύπωσε το Σωματείο μας είναι ότι η Ομοσπονδία πρέπει να παίρνει από κάθε εργαζόμενο 1 συνδρομή επομένως ισχυριζόμαστε ότι για τα μέλη του Σωματείου μας πρέπει να δίνουμε συνδρομές για όσους ψηφίζουν για αντιπροσώπους στην ΟΣΝΙΕ.

Οι υπόλοιποι συνάδελφοι αποδίδουν έτσι κι αλλιώς τις συνδρομές τους στην Ομοσπονδία μέσω των επιχειρησιακών Σωματείων που επίσης είναι μέλη. Η διαφωνία που έχουμε είναι της τάξης των 70 ευρώ τον μήνα (μιλάμε για μια Ομοσπονδία με ταμείο (το 2022) 75.000 ευρώ).

Το τέχνασμα Προέδρου & Γραμματέα της ΟΣΝΙΕ με το καταστατικό συνέδριο.

Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας χρησιμοποίησαν τέχνασμα για να επιβάλλουν την άποψη τους περί συνδρομών έχοντας όμως πραγματικό σκοπό το Κλαδικό Σωματείο να βγει από τη δύναμη της ΟΣΝΙΕ λόγω οικονομικής δυσκολίας.

Συγκέντρωσαν  42 υπογραφές αντιπροσώπων που ζητάνε έκτακτο – ειδικό – καταστατικό Συνέδριο για να εγκριθεί ένα νέο (προετοιμασμένο από πριν χωρίς καμιά συζήτηση) καταστατικό της Ομοσπονδίας που μεταξύ άλλων προβλέπει (με φωτογραφική ρύθμιση) τον τρόπο που θα αποδίδει τις οφειλές του το Κλαδικό Σωματείο.

Το προτεινόμενο καταστατικό έχει βέβαια και άλλες ρυθμίσεις αποδιαργάνωσης της ΟΣΝΙΕ π.χ. αυτή που καταργεί την υποχρέωση του ταμία της ΟΣΝΙΕ να αναφέρει στην Διοίκηση ανά εξάμηνο τα έσοδα και έξοδα της Ομοσπονδίας. (για το πλήρες κείμενο βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ).

Το πρόσχημα

Το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε για να αποσπαστούν οι υπογραφές των συναδέλφων-αντιπροσώπων που υπέγραψαν το αίτημα για Καταστατικό Συνέδριο ήταν η εναρμόνιση της Ομοσπονδίας με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτό αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο του αιτήματος αλλαγής καταστατικού.

Καταχρηστική της θέσης που κατέχουν και καταδικασμένη σε αποτυχία είναι η απόπειρα των Προέδρου & Γραμματέα της ΟΣΝΙΕ να εκθέσουν αντιπροσώπους – συναδέλφους και να τους εμφανίσουν τεχνητά και εν αγνοία τους ότι εναντιώνονται στο Κλαδικό Σωματείο Αθήνας, καλλιεργώντας τη διχόνοια στον Κλάδο.

Παραδέχτηκαν τον πραγματικό λόγο που γίνεται το Καταστατικό Συνέδριο.

Αφού συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές για το Συνέδριο, με ανακοίνωση Προέδρου και Γραμματέα της ΟΣΝΙΕ αποκαλύπτεται ο πραγματικός λόγος που θα γίνει το Συνέδριο. Παραδέχονται σε 3σέλιδη ανακοίνωση ότι το πρόβλημα τους είναι το Κλαδικό Σωματείο Αθήνας αφού επιτίθονται στο Σωματείο μας και στον Πρόεδρο του προσωπικά με μια αντιφατική και εντελώς φαιδρή επιχειρηματολογία που δεν αξίζει ούτε τον κόπο να σχολιαστεί.  Όποιος έχει την υπομονή μπορεί να τη διαβάσει (ΕΔΩ)

Δεν υπερασπίστηκαν καμία ανάγκη αλλαγής του καταστατικού παρά μόνο την προσωπική δική τους επιδίωξη να βγει το Κλαδικό Σωματείο από την δύναμη της Ομοσπονδίας. Και αξιοποίησαν για αυτό το λόγο τις υπογραφές που απέσπασαν από τους αντιπροσώπους.  

Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ – ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

==> ΓΙΑΤΙ το Κλαδικό Σωματείο Αθήνας ΕΧΕΙ ΔΡΑΣΗ

Είναι μέσα στους χώρους δουλειάς, αναδεικνύει τα ζητήματα των εργαζομένων, δεν φοβάται να εναντιωθεί σε Διευθύνσεις των εταιρειών, ενημερώνει τους συναδέλφους για τα δικαιώματα τους. Είναι Σωματείο που επιδιώκει και συνεργάζεται με τα Σωματεία του Κλάδου.

==> ΓΙΑΤΙ το Κλαδικό Σωματείο Αθήνας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

==> ΓΙΑΤΙ το Κλαδικό Σωματείο Αθήνας ΔΥΝΑΜΩΣΕ και ΕΧΕΙ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Αυτοί είναι οι λόγοι που το Σωματείο μας ενοχλεί. Όσον αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις του Σωματείου, ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο το γεγονός ότι το 2023 έχουμε αποδώσει κανονικά τις συνδρομές στην ΟΣΝΙΕ.

Ένα είναι το σίγουρο. Το Κλαδικό Σωματείο Αθήνας θα συνεχίσει τη δράση του με τα  χαρακτηριστικά που έχει έστω και αν ενοχλούνται συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Θα συνεχίσει τη δράση του  χωρίς να υποκύψει σε οποιοδήποτε εκβιασμό.  

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την ιστορία είναι ότι πρόκειται για μεγάλη απερισκεψία του Προέδρου και του Γραμματέα της Ομοσπονδίας να επιχειρούν την αποδυνάμωση της Ομοσπονδίας και την μετατροπής της σε ένα γραφείο είσπραξης συνδρομών που δεν θα δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Το μέγεθος της απερισκεψίας τους φαίνεται από το γεγονός ότι επέλεξαν να αναδείξουν μια δευτερεύουσα διαφωνία και να την κάνουν κεντρική αντιπαράθεση την περίοδο που βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση στον ΟΜΕΔ για Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στις Κλινικές.

Από εδώ και πέρα η πραγματική συζήτηση που αντικειμενικά ανοίγει στον Κλάδο είναι: “Τί προσφέρει η Ομοσπονδία στα Σωματεία” και όχι το αντίστροφο.